Scrierea de…

… azi ar putea fi bagata in categoria “Before and After”, stupid ilustrata de obicei in reclame la detergenti, sampoane si alte prostii care, chipurile, ar face minuni.

Asadar, azi este before si ma refer strict la Facebook. A nu se intelege gresit, am cont Facebook si nu am de gand sa pozez in ofensat si in pretiosul care nu a cazut in mrejele acestui val din online. Dar, sunt in dimineata zilei in care voi vedea The Social Network. Filmul. Si cred ca pentru a evita eventuale comentarii de tipul “bine ca esti tu destept!” sau “dupa razboi multi viteji…” zic sa imi spun parerea despre Facebook, inainte sa-i vad povestea din spate.

Am sa incep prin a justifica motivul initial pentru care mi-am facut cont: sunt curios de fel. Online-ul ma pasioneaza, deci n-am rezistat. In mod evident mi-am setat ca regula generala sa tin cat se poate de private datele mele acolo pentru simplu fapt ca cine ma cunoaste stie tot ce ar trebui trecut acolo si cine nu ma stie… apai sa ma stie mai intai si dupa ne dam si-n retele. :)

Am trecut cu greu peste faza de intoxicare cu FarmVille cu destule discutii cu prieteni care jucau si carora le ceream sa uite ca exist si ca nu vreau sa-i sap gradina si nici sa-i culeg rosiile chiar daca erau coapte. Aici trebuie luat in calcul si potentialul de comunicare al acestei retele, fapt ce ne duce cu gandul la ideea de business a site-ului. Cine-si imagineaza ca Facebook a fost facut din pasiune pentru utilizatori cred ca se inseala. A fost facut sa faca bani, si face, de pe urma utilizatorilor. Nu cred insa ca este de condamnat, dar nici de ignorat.

Apoi pot zice ca am ajuns la concluzia ca Facebook-ul speculeaza foarte bine lenea de care dam dovada cand este vorba de socializare, dorinta de afirmare de care dam dovada doar pe net si faptul ca un refuz in online nu ne afecteaza asa tare cum ne-ar afecta face-to-face.Imi place Facebook pentru simplu fapt ca oameni pe care nu ajungi sa-i vezi prea des, spre deloc, oameni pe care i-ai cunoscut in diferite momente ale vietii iti sunt la doar un “new message” distanta.

Maine, dupa ce vad filmul, revin cu o parere. Despre film si despre Facebook. Nu sunt genul care spune “ce ti-am zis eu?”, deci nu trebuie sa-ti faci griji. Pana atunci, te invit sa-ti dai cu parerea si daca e diferita de a mea sau similara.

Sa ai o zi cu mai mult offline decat online.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Scrierea de…

  1. whoami says:

    Si eu am cont pe Facebook. Doar 83 de prieteni, pentru ca nu vreau sa ma mut in online. L-am facut sa tin legatura fosti colegi care-s plecati din tara. Pentru ca nu ne cunoastem, n-am sa-ti dau add, pentru simplul fapt ca nu-mi place refuzul nici macar in online :)
    Astept o recomandare despre film, pentru ca nu-s hotarat daca sa-l vad sau nu.

  2. Cristian Cartzu says:

    Usor simplista abordarea acestui subiect, daca ma intrebi pe mine. Si aici, in US, Facebook este foarte popular si se disputa intens 2 idei. Contestarii sustin ca nu este sanatos pentru copii, pentru ca o sa creasca doar cu prieteni virtuali, iar sustinatorii combat cu “asta este viitorul”. Eu nu am cont, dar din ratiuni mai degraba ce tin de sfera profesionala. Ca fenimen insa imi pare mai degraba nociv decat benefic.

  3. @whoami – tre sa bem o bere si dupa aia poti sa-mi ceri prietenia :))
    @Cristian – abordare simplista, zici? nu o fi la fel de profunda ca alte postari, dar nici blogul asta nu se doreste a fi unul complex in mod deosebit. aleg sa vad insa critica ta ca pe una constructiva.

  4. Pingback: Buuun… « Gandul de dimineata

  5. Alex says:

    In legatura cu FB, nu pot decat sa-ti recomand acest episod din South Park (http://spepisode.org/episode-1404-you-have-0-friends/)… care este la fel de genial ca toate cele scoase pana acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *