E greu sa…

… te feresti de un curent uluitor de puternic si prezent in Romania ultimelor 12 luni. Astfel am sa plec de la premisa ca ai fost deja lovit, ti-ai pus deja intrebarea si raspunsul tau este unul daca nu radical, macar unul indecis. S-a vorbit, s-a scris si se va mai scrie mult probabil despre acest lucru, fapt ce m-a determinat sa-mi tin parerile pentru mine despre acest subiect, pana azi.

Este sau nu naspa Romania?
Daca judecam dupa site-urile de turism din tara noastra, si nu ma refer aici la site-urile agentiilor, ci la site-uri precum Viajoa.ro care ofera places&tips, atat din tara cat si din alte locuri, ai fi tentat sa zici ca avem una dintre cele mai faine tari. La fel crezi si dupa ce vezi cele 273 de locuri ce au strans peste 60.000 de oameni in jurul cauzei pe Facebok. Deci nu e naspa. Daca judecam dupa aspectul social, politic al vremurilor, suntem bananieri. Dar oare TARA e naspa pentru comportamentul si lipsa de gandire a locuitorilor?

Ramai s-o schimbi sau pleci sa te schimbi?
Cand Romania e naspa, se spune ca mintile luminate pleaca. Pleaca afara ca sa le fie mai bine, de unde rezulta o doza suficienta de egoism, doza ce bate lucrurile la care ne gandim cu totii cand e vorba de o despartire: prieteni, rude, locuri, amintiri. Mai mult, ajungem chiar sa-i admiram pe cei care pleaca. Pentru ce? Pentru “curaj”. Daca e asa de bine afara, unde este challenge-ul care ne determina sa vorbim despre curaj in cazul emigrarii? Nu cumva curajosi sunt cei ce nu doar ca raman, dar incearca sa si schimbe ceva, aceia care nu doar ca nu si-au pierdut speranta, ci lupta ca sa o mentina vie si pentru altii? Fara indoiala afara e mai bine pentru ca organizarea este alta, iar lumea o respecta. La noi organizarea e cum e, si fiecare, din egoism incearca sa o fenteze, deci daca tot pleci pregateste-te sa uiti specificul asta romanesc si sa te schimbi pentru functiona intr-un sistem ce functioneaza.

Acesta este primul episod, dintr-un serial care se va intampla de obicei Duminica pe blogul meu. Te astept cu pareri, reactii si tacere. Oricare iti convine mai tare.

Sa ai o zi plina de insemnatate!

PS: Fara indoiala un articol de citit, cumva adiacent la ce spuneam mai sus, este acest inteviu despre diferentele dintre manageri.
PS2: Aceasta simpla postare a lui Stefan Murgeanu, m-a determinat sa pornesc acest “serial” azi si nu duminica viitoare.

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to E greu sa…

 1. Alex says:

  Am avut o perioada in care-mi doream foarte tare sa plec din tara… Dar “frica” de a nu-mi gasi un loc de munca in afara m-a facut sa renunt. Dar daca m-ar trimite o companie din Romania sa lucrez undeva in strainatate, m-as duce in 2 secunde.
  Am vizitat tari civilizate (Franta, Germania) si o tara fosta comunista (Cehia) si am realizat ca suntem la ani-lumina de ei, din orice punct de vedere.
  Atata timp cat nimeni din organele de conducere nu incearca sa schimbe ceva, tara se va duce de rapa din ce in ce mai mult…

 2. Pingback: Tweets that mention E greu sa… « Gandul de dimineata -- Topsy.com

 3. uma says:

  Romania (ca si peisaj) nu este naspa, oamenii (nu chiar toti) din ea si cei de la conducere (aici toti) sunt naspa :(

 4. Iulia says:

  Sunt adesea invinuita pentru viziunea mea “idilica” despre Romania, pentru ca nu cred, si nu am crezut nici o clipa (nici atunci cand lucrurile mi-au mers extrem de prost), ca viitorul Romaniei e lipsit de speranta, ci doar ca romanii au renuntat sa mai spere. E trist zic, pentru ca viitorul fiecaruia dintre noi e legat de viitorul ei. Daca scopul fiecaruia e sa atinga fericirea, si nu am nici o indoiala ca asta ar fi, as zice ca nimeni n-o poate atinge de unul singur.

 5. ana says:

  1. eu cred ca nu este naspa in Romania – doar ca unele lucruri stau mai prost decat in unele tari, depinde ce compari si cu cine. cred ca este o problema a caracterului, ADN-ului nostru ca popor (faptul ca ne plangem dar nu facem mai nimic, ca ii lasam sa ne conduca pe cei care nu ar trebui sa se aproprie nici la 100 m de Palatul Victoria, ca ne descurajam in fata catorva huligani si nu avem simtul comunitatii, al echipei, samd).
  2. eu personal nu voi putea sa plec de aici “DE TOT”, pentru ca nu mi-am dorit niciodata cu adevarat sa plec.
  cred ca Romania va fi altfel peste vreo ….muuulti ani; dar cred ca se va schimba. cred ca trebuie sa ne maturizam si sa devenim cu adevarat o echipa.

 6. Ionut Dragu says:

  Multzam de recomandari. O mica sugestie. La Viajoa.ro dai si tu un “_blank” la link sa se deschida in alta pagina. ;)

 7. whoami says:

  da. exceptional! si zici ca va fi serial? sunt nerabdator. l-am dat catre adresa de serviciu sa le dau colegilor maine.

 8. madellaine says:

  e si buna e si rea si totul vine de la oameni…care au uitat sa fie oameni,plecarea sau ramanerea in tara e in egala masura egoism, altruism, inconsistenta, incoerenta, inerenta,capacitate si incapacitate…toate pentru ambele variante, ce ,in final oglindesc decizia personala si astfel oglindesc vointa!
  bine /rau poate fi oriunde, depinde de tine si de asteptari.Intotdeauna am pledat pentru abordarea ‘din aproape in aproape”….daca vrei sa schimbi ceva, incepe cu tine,realizeaza acolo schimbarile necesare si apoi….le poti extinde, poti descoperi mai usor semenii care au procedat astfel…e o “lege a atractiei”…nu degeaba in popor se spune “cine se aseamana se aduna”…si la rele, dar si la bune!
  Mon cher, “Rome wasn’t built in a day”!

 9. Ma bucura numarul relativ mare de comentarii, fie ele pro sau contra a ceea ce am scris. Este un semn ca inca mai intereseaza pe cineva subiectul, semn bun pentru actiunea pe care spuneam de mult ca o pregatesc. Sper eu sa fie la momentul potrivit un punct de reper in lista miscarilor sociale.

 10. Pingback: La doua zile… « Gandul de dimineata

 11. Pingback: Primul episod… « Gandul de dimineata

 12. Pingback: Noi ratam multe… « Gandul de dimineata

 13. Pingback: Despre Romania… « Gandul de dimineata

 14. Pingback: Primul Guest Post… « Gandul de dimineata

 15. Pingback: Din nou duminica,… « Gandul de dimineata

 16. Pingback: Mi-a luat ceva… « Gandul de dimineata

 17. Pingback: Nu credeam sa… « Gandul de dimineata

 18. Pingback: Daca intrai vineri… « Gandul de dimineata

 19. Pingback: Unul dintre subiectele… « Gandul de dimineata

 20. Pingback: Am ajuns deja… « Gandul de dimineata

 21. Pingback: Nu intamplator episodul… « Gandul de dimineata

 22. Pingback: Tot despre Romania,… « Gandul de dimineata

 23. Pingback: Dau Romania mea… « Gandul de dimineata

 24. Pingback: A cam venit… « Gandul de dimineata

 25. Pingback: Gandul de dimineata » Gunoaie de Romania.

 26. Pingback: Gandul de dimineata » Lucrurile nu-s nici pe departe ce par a fi.

 27. Pingback: Gandul de dimineata » Profesionisti. In a face si in a vorbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *