Din cand in…

… cand mai recomand si filme pe blog. Cei care m-au urmarit atent stiu foarte bine ca nu recomand orice film din doua motive: (1) sunt de parere ca un film bun trebuie sa transmita ceva celui care priveste, trebuie sa ramai cu un sentiment dupa ce pleci din sala sau opresti playerul de acasa si (2) nu ma plateste nimeni sa fac reviewuri bune la filme proaste, nu ca as face-o, dar asa ca idee :).

Nu am facut pana acum niciodata un review de serial insa, desi imi plac si ma uit la ele si pe nerasuflate insa niciodata la tv. Asadar, e timpul pentru inca o premiera. Am vazut primele 2 sezoane din el, din acest motiv consider ca pot sa-mi dau cu parerea intr-un mod relevant despre Lie To Me. Este un serial politist atipic, pentru ca nu implica politisti in rolurile principale. Implica o firma de consultanti. Sigur, veti putea spune ca si Monk e la fel, dar asta nu se duce catre o comedie. E multa psihologie in spate, astfel ca te pune si pe tine, privitorul, la un efort intelectual. Pentru mine e suficient sa-mi capteze atentia.

Personajul principal este un al doilea criteriu care trebuie sa obtina un scor bun pentru a ma uita in continuare. La inceput deĀ abia trecea clasa in lista mea, asta pentru ca-l comparam cu Gregory House, iar House imi merge la suflet ca personalitate si umor. Aproape de finalul primului sezon (dupa cum sa vede, i-am dat o sansa) m-a convins. Umor fin spus printre dinti, cu accent irlandez si fara sa schiteze mare lucru, o expresivitate a fetei repetitiva si simpatica si un mod convingator de a intepreta rolul unui om de stiinta extrem de pasionat si intrigat de subiectii materiei sale, oamenii.

Titlul este un challenge. Trebuia sa aiba si semnul exclamarii din punctul meu de vedere, pentru ca ideea din spate este clara: minte-ma ca sa te desconspir. Omului, cum era ilustrat si in House MD, ii este mai usor sa minta decat sa spuna adevarul, iar asta este cel mai tare insight pe care filmul il putea folosi din lumea reala. Lie To Me este un serial pe care ti-l recomand. Sau te mint.

Cu siguranta vei ramane cu intrebari de genul: cum ar fi lumea daca toti am spune adevarul? Oare eu ma prind cand sunt mintit? N-ar fi tare sa stiu permanent cine ma minte?

Sa ai un nou episod de viata fara pereche de bun!

PS: Cred ca si tema muzicala din generic te va prinde. Este Ryan Star – Brand New Day. Gasesti mai jos, ca sa-ti faci o idee :)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l9vYSBR9nio&feature=related]

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Din cand in…

  1. Cristian Cartzu says:

    Cartea lui Paul Ekman, care sta la baza ideii din Lie to me este una de referinta pentru domeniu. De altfel aici fortele de ordine au curs in academie pentru asa ceva. Este intradevar fascinant serialul. Si eu il urmaresc.

    • Da. Am cautat si eu acea carte. Mi se pare firesc sa fie studiat comportamentul uman in structurile de aparare. In plus de asta, ma gandeam la altceva: nu cred ca ar fi prea placut sa fi singurul care poate citi “minciunile” pe fata celorlalti. Cred ca ai avea o existenta extrem de trista fie pentru ca ai constata cat de multa lume te minte sau cat de schimbati si stanjeniti vor fi toti in preajma ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *