Care sa fie…

… oare chinul mai mare? Vina ca ai facut ceva sau regretul ca nu ai facut acel ceva? Eu intotdeauna am crezut ca e mai ok sa regreti ca ai facut decat sa te intrebi toata viata cum ar fi fost daca pentru ca al nostru creier poate deveni cel mai puternic instrument de tortura.

Cam pe aceeasi idee se merge si in ‘Cu usile inchise‘, o adaptare dupa Jean Paul Sartre, ce se joaca la TNB si la care prin amabilitatea unei foste colege am ajuns si eu aseara. Nu am sa ma transform acum intr-un critic de teatru pentru ca nu sunt un cunoscator si mi s-ar parea o jignire la adresa acestei arte. Va spun despre prestatia celor 3 actori, Carmen Ionescu, Iuliana Moise si Constantin Dinulescu ca este una foarte faina. Mi se pare mai greu de interpretat si de transmis publicului rolul unui om chinuit de propriile ganduri si pacate, decat orice alt rol.

Piesa insa este un joc psihologic care lasa mult loc de interpretari. ‘Infernul sunt ceilalti’, concluzia cu care se incheie recitalul, poate sa insemne multe. De la simplul fapt ca nu vom niciodata fericiti daca incercam tot timpul sa-i multumim pe ceilalti si nu pe noi. Pana la o presiune mult prea mare pe care o pun ceilalti prin judecata si interpretarile lor, pe noi care de cele mai multe ori ajungem sa ne punem in balanta propria judecata, tanjind dupa aprobari exterioare noua.

Sa ai o zi in care deciziile-ti sa-ti fie usor de luat si dus mai departe!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *