Pentru ca episodul…

5 al ‘serialului’ despre Romania a strarnit multe pasiuni si generat o serie de pareri exprimate destul de patimas, am zis sa-mi clarific si eu un pic pozitia, ca poate tocmai eu ma fac vinovat neexprimandu-mi suficient de clar opinia in legatura cu tara pe care pretind ca o admir.

Asadar, admir oamenii care inca mai cred si isi concentreaza in continuare atentia pe ceea ce fac astfel incat, macar prin propriile actiuni sa pastreze sansele ca Romania sa nu decada si mai mult. N-am spus nicio clipa ca nu avem cusur ca si natie sau ca egoismul negativist de care suferim de ceva ani incoace ne va duce departe. Intotdeauna am sustinut ca disciplina se va putea impune aici doar printr-o mana forte si prin aplicarea de sanctiuni usturatoare. Asadar, da, sunt multi romani care trebuie educati si readusi la civilizatie.

Despre tara, ea saraca a suferit destule de-a lungul istoriei si fata de altii care prin imperialism au avut ocazia sa adune cei mai bun intr-o lume intreaga intr-o serie de palate (vezi Viena, Budapesta sau Paris), Romania noastra a ramas cu amintirea razboaielor purtate ilustrata destul de fidel prin multele cetati de pe intreg teritoriul (atentie, sunt mult mai multe decat stim noi din cartile de istorie). Despre mediul natural, el este destul de poluat de cetatenii despre care vorbeam mai sus, insa inca are resurse pentru a fi de o frumusete salbatica aparte, comparabila cu a altor locuri, fara sa fie meritul vreunuia dintre noi pentru asta.

Zambetul de pe fata, curatenia de pe strazi, ingrijirea pentru locurile turistice si pentru restul comunitatii asa de prezente in strainatate si la care Ra facea referire in comentariile ei de aici, exista si sunt semnul unei dezvoltari economice, administrative si sociale la care noi suntem in urma. Nu cred ca e cineva dintre noi care nu vede asta. Insa nu vad de ce nu am putea sa facem ceva in acest sens in loc sa ne vaitam cum ca la noi nu e ca la ei. Sunt foarte convins ca tarii asteia i-ar fi mai bine fara uscaturi in aceeasi masura in care i-ar fi mai bine si fara cei capabili sa schimbe dar plictisiti sa doreasca sa faca asta.

Acestea fiind spuse ma duc sa mai arunc o privire prin tara, poate mi-a scapat mie ceva.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Pentru ca episodul…

  1. Teodora says:

    Asa. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *