Daca intrai vineri…

… seara si in seara trecuta pe Twitter ai fi crezut ca este tema pentru acasa: #romaniiautalent everyone. M-as fi bucurat sa vad un tweet fara legatura chiar daca ar fi scris “ma duc la buda”. Lucru care ma face sa ajung la subiectul episodului 11 din serialul despre Romania.

Sa incepem cu inceputul: romanii au talent! Nu toti, ca nu suntem un popor de talentati. Dar sunt destui care au si care nu reusesc sa si-l puna in valoare. Pentru acestia emisiunea despre care vorbeam mai sus este rampa de lansare. Cel putin asa s-a intamplat pe afara cu formatul ultra cunoscut, chiar si daca nu ajungeai sa castigi show-ul. La noi pun pariu ca nu va fi asa si nu pentru ca sunt un negativist din fire, ci pentru ca noi, romanii, din firea noastra suntem invidiosi. Si mergem in turme. Explic imediat.

Ieri am avut doua revelatii de tip youtube. Primul clip il ilustra pe Stromae, care explica extrem de relaxat cum a “generat” super hitul “Alors on Danse”. Clipul este aici. V-as recomanda sa-l vedeti. Multe din comentariile de pe vplay la acest clip, sunt de genul: “Ce e asa de tare? Muzica de Super Mario.” Sunt doua motive pentru care ai scrie asa ceva despre o piesa pe care ai fredonat-o si tu la momentul ei de glorie. Si sa ne intelegem, piesa chiar a fost hit. Primul motiv ar fi ca suntem prosti. Dar aud pe toata lumea ca in Romania sunt baieti destepti, deci nu poate fi asta. Atunci e al doilea motiv: suntem invidiosi. Murim de invidie. Ne roade si-n somn aceasta invidie. Iar invidia, indiferent ce argumente veti aduce, invidia noastra ii tine pe loc pe cei ce pot sa inainteze.

Al doilea clip sumarizeaza poate si mai bine cat de impotenti suntem in a ne cultiva talentele. Exista un clip pe Youtube, de la “Norvegienii au talent”. Da, la ei, clipurile din emisiune inca sunt pe youtube, nu ca la noi. In clip – un roman, pianist, care in timpul zilei, cara pianul, daca vreti. Ma rog, cara niste fotocopiatoare, dar nu e important. Ce este important este ce raspunde la intrebarea juriului referitoare la cum de nu te-a descoperit Romania pana acum. Raspunsul il deranjeaza, il pune in situatia urata de a recunoaste ceva dureros despre tara lui. Are respectul meu pentru faptul ca inca il doare. Omul raspunde stanjenit, fara sa loveasca insa dur, ca talentul lui nu a fost suficient de interesant. Oare nu cumva invidia unora a generat un “mare chestie!” la un pianist ca el? Nu cumva asta l-a determinat sa plece? Nu cumva atitudinea noastra idioata ii face pe cei mai talentati sa plece? Si nu-mi veniti cu lipsa banilor ca motiv. Oamenii cu adevarat buni intr-un domeniu sunt prea pasionati pentru a pune banii pe primul loc. Recunoasterea este ceea ce-i anima, imediat dupa domeniul in sine.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AzoO3BpCj70]

Solutia?
Nu suntem capabili sa-i sustinem pe cei cu talent. E clar asta! Insa ar trebui sa invatam sa ascultam de cei cu ca talent. Sa-i ascultam, sa invatam de la ei, sa ii urmam. Spuneam la inceput ca ne place sa mergem cu turma, deci ar trebui sa putem sa facem din acest lucru o mandrie nationala: noi, romanii, ii urmam pe toti cei talentati.

Scriind acest text m-a lovit o alta idee: ce ar fi ca episoadele urmatoare sa fie scrise doar de oameni cu talente deosebite?

Sa aveti o zi plina de surprize placute intr-o tara plina de surprize neplacute.

Romania intr-un gand de dimineata.
Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea
Ep. 6 – Respectul
Ep. 7 – Copiatul – Guest Post
Ep. 8 – Atitudinea – Guest Post
Ep. 9 – Cazul social
Ep. 10 – Dependenta

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Daca intrai vineri…

 1. Cristian Cartzu says:

  Wo-hooow! Da! In continuare reusesti sa ma uimesti cu gandirea asta a ta logica. Nu credeam sa mai existe subiecte despre sau pentru acest serial. Alex iti spunea la episodul trecut ca este cel mai bun scris pana acum. Si acum asta! O sa ajungi mare! Ai sa vezi!

 2. Teodora says:

  Esti deja mare Andrei… ;) Mai ales la suflet… Ai dreptate, e trist ce se intampla la noi… cu “grija de capra vecinului”… Ma induioseaza si nu ma surprinde cum marile si adevaratele talente…raman modeste, iubitoare si respectuoase fata de tara lor, chiar daca au lasat-o in urma pentru a-si implini cumva visele, au lasat-o cu o oarecare strangere de inima…si au facut-o doar pentru ca au dreptul de “a fi fericiti”, drept pe care din pacate, Constitutia Romaniei nu il ofera/garanteaza…ce sa mai vorbim de semenii din jur… Putini cu adevarat talentati isi pot manifesta talentul si sa fie apreciati si recunoscuti pentru asta aici, in tara lor, fara a face compromisuri, sau fara a respecta niste coordonate impuse de la inceputul pana la sfarsitul drumului…

  Inca o data felicitari, pentru abilitatea ta de a ne reaminti de “frumosul” din “noi”… (noi=romani) :)

 3. Pingback: La #cafea 04.04.11 « La Dragu`

 4. Pingback: la cafea | La Dragu

 5. Pingback: Unul dintre subiectele… « Gandul de dimineata

 6. Pingback: Am ajuns deja… « Gandul de dimineata

 7. Pingback: Nu intamplator episodul… « Gandul de dimineata

 8. Pingback: Tot despre Romania,… « Gandul de dimineata

 9. Pingback: Dau Romania mea… « Gandul de dimineata

 10. Pingback: A cam venit… « Gandul de dimineata

 11. Pingback: Gandul de dimineata » Gunoaie de Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *