Tot despre Romania,…

… si tot despre o chestiune ce mie imi pare o problema general valabila care ne trage in jos destul de mult, mai ales la nivel de moral si moralitate. Asadar, episodul 15 in ziua de 15.

Lipsa moderatiei este o problema care in opinia mea tine de bun simt. Inainte sa fac insa nesimtit tot romanul, m-am gandit sa dezvolt mai intai ce vreau sa spun cu asta, pentru ca, cine stie, poate imi veti da dreptate. Daca luam definitia din DEX (1. insusirea de a fi moderat; 2. cumpatare; 3. masura) ne vom lovi de 3 intelesuri, 2 dintre ele insa punandu-ne serios pe ganduri. Suntem lipsiti de cumpatare? Nu se poate. Ne gandim de multe ori chiar si 3 zile inainte sa luam o decizie. Dar asta nu are mare valoare atat timp cat decizia finala este una proasta, nu?

Suntem noi oare lipsiti de masura? Ooo, dar aici nici nu stiu de unde sa incep. Ne place orice comportament sau atitudine care are “supra” inainte. De la supra-expunere care l-a transformat pe Becali din salvatorul Stelei si al Romaniei (nu, n-am crezut niciodata asta) in dusmanul fanilor echipei si un procent rusinos la alegeri pentru o asemenea aspiratie. Tot supra-expunerea se pare ca a fost o problema majora si in cazul mult mai mobilatului la mansarda Adrian Nastase, care a pierdut presedentia in fata lui Basescu pentru lumea, din cand in cand tinde sa tina cu ala mic, pricajit, popular si nearogant. Exagerarea in orice situatie: aici e suficient sa va uitati la un grupaj de stiri. Se pune senzational in fata oricarui rahat. Si ca tot suntem aici, OTv-ul. Deduceti voi de ce.

Suntem atat de lipsiti de speranta incat orice realizare marunta ne face sa ne laudam o viata intreaga cu ea si sa scoate ochii tuturor cu “performanta” noastra. Luam masini mai scumpe decat casa. Luam case pe care nu ni le permitem si cheltuim mai mult decat castigam.

Care-i solutia?
Nu credeam sa fie vreodata asta o solutie pentru ceva, dar cred cu tarie de ignoranta cu privire la tot ce este exagerat ar putea domoli avantul laudaros, scandalos, exagerant ce ne domina existenta.

Pareri? Aberez au ba?

O zi fara de exces. E tolerat rasul peste masura, totusi.

Romania intr-un gand de dimineata.
Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea
Ep. 6 – Respectul
Ep. 7 – Copiatul – Guest Post
Ep. 8 – Atitudinea – Guest Post
Ep. 9 – Cazul social
Ep. 10 – Dependenta
Ep. 11 – Talentul
Ep. 12 – Scuzele
Ep. 13 – Eficienta
Ep. 14 – Trasul de timp

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Tot despre Romania,…

  1. Alex says:

    Sunt perfect de acord cu ce a scris. Aceasta lipsa de moderatie se observa foarte bine si in obiceiurile culinare si de servit masa, in special de Sarbatori.

  2. Pingback: Dau Romania mea… « Gandul de dimineata

  3. Pingback: A cam venit… « Gandul de dimineata

  4. Pingback: Gunoaie de Romania. « Gandul de dimineata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *