A ajuns ploaia…

… si la mine. Asa ca e loc de stat in pat si dormit, sau gandit la diverse. Ca sa lamurim o chestie despre care va spuneam ieri… ei, bine n-am sarit. Cred ca as fi facut-o la cat de hotarat si entuziast eram, dar nu am mai avut unde. Acel deal/movila nu mai exista. A fost nivelat de om sau natura, nu stiu exact, dar acum era grau cultivat acolo. Asadar, raman cu o neimplinire a unui vis din copilarie.

Acum ca am lamurit cum e cu saritura mea, as vrea sa va spun una alta despre saritii de la tv. Ieri am avut o curiozitate masochista de a urmari vreo 3 emisiuni la asa zisele televiziuni de stiri. Concluziile sunt multiple.

Prima dintre ele, care nu are nevoie de prea multe demonstratii si argumente ar fi ca alesii nostri indiferent de coloratura lor de partid sunt niste idioti. Enormitatile pe care le spun la tv, faptul ca nu vorbesc corect si coerent sau ca in orice confruntare sunt mai preocupati de “ba p-a matii” decat de expunerea unui discurs argumentat si clar nu fac din ei decat niste clovni platiti de noi.

A doua concluzie este legata de jurnalistii cu prejudecati. Sigur ca puteam sa le spun mai simplu: convingeri politice. Ma uitam ieri la o doamna a stirilor de acum cativa ani, Alesandra Stoicescu, pe care cand am intalnit-o mi-a lasat o impresie tare faina de profesionist. Ieri insa la Antena 3 s-a comportat in emisiune precum un pitbull sef de haita, preocupat de jugulara victimei mai mult decat de orice. Invitati in platou erau Mugur Ciuvica, o doamna al carui nume nu l-am retinut (rog sa-mi intelegi lipsa de interes pentru maruntisuri) in rolul de consilier al primului ministru si inca un domn, probabil reprezentant PSD prin parlament (nu, n-am gresit. Nu consider ca poporul are reprezentanti in Parlament. Ala e cazul ideal). Stoicescu se transformase in sef de pluton de executie pentru doamna respectiva. Punea intrebari inchise, acuzatoare. Nu o lasa sa raspunda. Le ridica mingea la fileu celorlalti doi. N-am urmarit pana la final. M-am scarbit prea tare. Nu stiu ce s-a intamplat cu rolul definitoriu al jurnalistului, acela de moderator si prezentator al unor realitati, asa cum sunt ele. Daca cel de acasa vrea sa-i ia gatul politicianului, tu ca jurnalist nu trebuie sa fii varful cutitului ci acela care vine cu lista faptelor acelui politician, fapte ce te conving pe tine, dupa ce judeci singur daca il cruti sau il sacrifici.

E tare pacat ca-si bat joc de o meserie de altfel tare faina. E pacat pentru ca pentru un salariu si pentru interesul patronului se compromit ca si intelectuali (aceia care sunt desigur). Astept cu interes momentul in care presa din Romania va ingenunchia sub greutatea propriei cruci pe care si-o pune prin astfel de prestatii si atitudini.

Zi fara tv, ziare si stiri. Sunt lucruri mai importante in viata.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *