Seful bun si seful prost, mai dorule, mai…

Am postat ieri pe Facebook o concluzie personala despre ce inseamna in mare un manager bun si cum se diferentiaza el de unul prost. De ce m-am hotarat sa dezvolt? Pentru ca surprinzator, ceva ce era retoric, s-a bucurat de raspuns.

Spuneam cam asa: “O diferenta concludenta intre un manager bun si unul prost, este ca ala bun deleaga responsabilitati, iar ala prost doar sarcini.” Acum, nici nu stiu cat de departe sa merg cu explicatia sau sustinerea acestei idei. Treaba-i simpla:

Daca esti incompetent, iti vei dori sa tii totul sub control pentru a nu cumva sa se intample ceva spectaculos si pentru a nu cumva sa trebuiasca sa explici ceva ce nu intelegi. Astfel subalternul tau va trebui doar sa execute ce-i servesti pe tava, fara sa gandeasca, fara sa isi aduca vreo contributie, fara sa isi asume vreun merit. De obice de aici rezulta angajati frustrati, nemultumiti la nivel personal, angajati care ar renunta la un salariu bun, pentru a putea sa se exprime intr-un alt loc unde probabil ar fi platiti mai prost, dar ar fi complet implicati.

Daca esti competent, in primul rand iti vei da seama ca nu le poti face pe toate. Si mai mult, iti vei da seama ca nu esti mai priceput decat toata lumea. Iar in acest caz iti vei studia atent oamenii, ii vei angaja cu grija, le vei identifica punctele forte si te vei folosi de capacitatile lor la maxim. Astfel vei ajunge ca anumite task-uri sa le dai cu totul in grija unui subaltern, nu pentru a te degreva de raspundere ci pentru a te asigura ca acel lucru va fi facut de ce-l mai bun mod posibil in echipa ta. Ce se va intampla? Fiecare om din echipa va avea responsabilitati si merite. Fiecare va trage sa-si duca proiectele la bun sfarsit cat pot de bine. Se va cultiva meritul personal, iar echipa va creste in rezultate si in imagine pe plan intern.

Daca ai un sef din cele doua exemple, da-i sa citeasca asta. Daca-i incompetent in cel mai rau caz se va enerva pe mine si nu-mi pasa, daca-i profesionist va fi ca o bataie pe umar si un “uite, scrie la gazeta de tine”.

Zi fara de implicari si implicatii.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *