Ce n-as vrea sa aud niciodata de la un doctor.

Mentionez ca toate cele de mai jos sunt lucruri rezultate si inspirate din cazuri reale.

Nu avem ce sa-i facem aici.
Asta poate-i cea mai putin grava, pentru ca nu medicul e vinovat de dotarile slabe din spitale si de managementul prostal intregului sistem sanitar romanesc.

Nu stiu ce sa va spun.
Aici lucrurile incep sa se complice. Comunicarea medic-pacient/rude nu ar trebui sa contina niciodata formularea “nu stiu”. Iar aceasta regula poate fi extinsa fara nicio problema la tot ce inseamna specialisti, fie ei mecanici auto, constructori, piloti, ingineri, etc. Nimeni nu merge la specialist sa afle ca nici el nu stie. Cu atat mai putin la doctori, la ei ajungand de obicei cu situatii grave, poate chiar de viata si de moarte.

Ca o observatie personala, nu lasa niciodata ca medic/asistent/infirmier/brancardier fiind sa se inteleaga ca vrei bani de la pacient sau rude. Daca faci asta in ochii mei esti doar un escroc, iar facultatea din spate, anii de experienta si toate performantele tale profesionale se anuleaza sub o eticheta ce nu te onoreaza. Nimeni preocupat de starea de sanatate a unei persoane dragi nu va trece cu vederea ajutorul si profesionalismul persoanelor care-l salveaza sau il repun pe picioare. Sunt dispuse sa dea tot ce au pentru sanatate, dar principala lor grija este insanatosirea si mai apoi multumirea si recunostinta aratata medicului.

Atat.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ce n-as vrea sa aud niciodata de la un doctor.

 1. Liviu says:

  In 223 de cuvinte ai exprimat atat de mult adevar cat nu au reusit sa exprime politicienii in ultimii 3 ani…

 2. ab says:

  Multumesc frumos de apreciere Liviu. In astfel de situatii insa politica n-are loc, doar bunul simt ar trebui sa ne si sa-i ghideze. Din nefericire imi pare ca la unele cadre medicale acesta pare sa fi fost primul care i-a parasit.

 3. Catalina says:

  Am citit pe twitter ca erai la urgenta. E totul ok ?

 4. Liviu says:

  Andrei, daca manageri de spitale sunt acum numiti oameni cu anumite culori politice si nu pentru profesionalismul lor, daca clasa politica nu este interesata de faptul ca studentul care a terminat anul acesta medicina cu nota 10 a decis sa plece din tara, daca tot mai multi medici aleg calea Europei, de ce suntem mirati de ce se intampla? Acei oameni care eu decis sa plece sunt cei care faceau aceasta meserie din placere, pentru ca salveaza vieti, insa nu isi permiteau o viata decenta. Cei care au ramas sunt cei care sunt interesat in primul rand de banii pe care ii primesc si uita Juramantul lui Hipocrate. Stateam acum ceva timp si ma gandeam oare cum reusesc cei ce lucreaza in unitati de urgenta sa reziste durerii care este acolo, insa stau acum si ma gandesc, oare cum poate, un medic sa spuna unei familii indurerate si unei persoane suferinde ca operatia pe care i-o va face o sa coste xxxx lei? Stau si ma gandesc, de asemenea, oare de ce, imi platesc CAS-ul la stat daca, sunt pus in situatia sa platesc o suma destul de mare de bani pentru niste “tije” necesare in cazul unei fracturi, urate, ce-i drept. In tara asta sunt foarte multi care muncesc pentru 1000-1500 lei, daca o astfel de persoana necesita o astfel de tija ce face, daca omul acesta a cotizat 10 ani la CAS si nu a luat o pastila in vitata lui, totusi, il lasa sa i se balangane mana pe langa corp pentru ca nu are 5000 lei sa “palteasca” doctorul si contravaloarea tijei? Din pacate, fie ca acceptam, fie ca nu, politica isi are locul oriunde, problema este ca si politica trebuie facuta cu bun simt.

 5. Doina says:

  foarte adevarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *