Discursul Regelui.

Cei ce-mi citesc des micile discursuri matinale sunt fara indoiala niste oameni rabdatori, intelegatori si cu o doza considerabila de masochism in ei. Toate-s in opinia mea calitati ce definesc niste oameni inteligenti, astfel ca trag nadejdea ca-mi va fi scuzata mica incursiune in politica, desigur personala si fara pretentia de a fi vreun adevar istoric. Mai degraba un punct de vedere al unui individ care a avut ocazia sa asiste la poate cel mai important moment al monarhiei din Romania post ’89.

Recunosc ca am avut ceva emotii inaintea discursului pentru ca nu mi-as fi dorit sub nicio forma ca acesta sa dea apa la moara contestatarilor. M-am linistit insa. Nu le-a dat apa la moara, ci le-a dat o lectie. Le-a taiat elegant intreaga sursa de apa pentru morile lor stricate. Asteptam acest discurs mai putin pentru insemnatatea lui si mai mult pentru a il diseca. Pentru analiza formularii, pentru studierea structurii. Era o curiozitate profesionala pentru mine si din acest punct de vedere mi-a parut un discurs de Casa Regala in comparatie cu cele de usa cortului ale oratorilor de zi cu zi din politica.

Responsabilizarea
A tintit prin “…să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre…“, “…nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989…“, “…micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.“, “…oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici,…” si “Doamnelor și domnilor senatori și deputați,…“, responsabilizand elegant pe toti cei nominalizati.

Mustrarea
Apoi a oferit cate o mustrare sau o apreciere pentru fiecare dintre ei cei numiti: “Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.“, ” Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.“, “Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.“, “Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei.

Raspunsul
A raspuns fin si clar contestatarilor si a definit rolul pe care Familia Regala si-l asuma in continuare: “Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.“. In mod firesc si natural, precum un monarh in functie, a dat o directie pentru tara, subliniind prioritatile imediate: infrastructura, agricultura, scoala.

Politic vorbind a facut fix ce se astepta de la un Rege: a tras un semn de alarma. Nu a aratat cu degetul: “România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.“. La fel a procedat si pentru romani, indemnand la unitate, oferindu-si sprijinul si incurajandu-ne sa devenim responsabili: “Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

Concluzia personala
Nu vreau sub nicio forma sa intru in polemici despre monarhie ca solutie pentru Romania, despre motivul pentru care Regele a fost invitat in Parlament, despre lipsa presedintelui de acolo, despre ipocrizia oamenilor politici ce s-au prezentat acolo si au aplaudat, contestatari recunoscuti fiind ai Familiei Regale. Pentru mine acest discurs ar trebui sa fie luat ca o lectie citita intr-un manual de normalitate, indiferent ca-ti place sau nu autorul.

Intregul discurs il puteti citi aici sau vedea mai jos.

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *