N-ar fi frumos daca n-as recunoaste.

Recunosc ca am simtit invidie in aceste ultime zile. Din doua perspective total diferite. Prima dintre ele si extrem de subiectiva este cea a week-endului prelungit. Nu e frumos sa te uiti cu jind si incruntat la cei care au putut sa-si aranjeze programul astfel incat in aceste 4 zile sa-si faca o mica vacanta.

Eu am facut-o si imi este un pic rusine. Daca s-a vazut si la voi cand ma uitam incruntat, imi cer scuze. Sper sa-mi fie iertat comportamentul copilaresc.

Despre a doua insa, e vina unui francez. Ma rog, e tot vina mea, dar e mai comod sa dau vina pe el. Am avut o discutie cu el chiar pe 1, cand se declara dezamagit de lipsa de implicare sufleteasca a romanilor in ziua propriei natiuni. Initial am ridicat o spranceana, dar ulterior mi-am dat seama ca avea dreptate. Este vorba despre mandria de apartenenta. Si am sa apelez la fotbal pentru ca sa explic exact: in 1998 Franta devenea campioana mondiala, iar in 2000 castigau si titlul continental. Era greu sa nu fi mandru ca esti francez. In 2010 au fost ciuca batailor la mondialul din Africa de Sud. La ei nici dupa aceasta nazbatie mandria nationala nu a avut de suferit. Pentru ca e bine infipta in adancul simtirii si in caracterul lor.

In schimb noi, romanii, ne cam dezicem de tara noastra si de neamul asta cu orice ocazie in care ni se pare cool. Asa cum si de ziua nationala decidem sa criticam sau sa facem urari mai peste picior.

Daca nu esti mandru ca esti roman, de ce esti mandru?

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to N-ar fi frumos daca n-as recunoaste.

 1. Cristian Cartzu says:

  Sunt mandru ca sunt roman, iar pe langa asta sunt mandru de prietenii mei, sunt mandru ca fac ce mi-am dorit, ca-mi urmez un vis, ca ma pot urca in continuare pe motocicleta fara sa tremur tot, ca reusesc din cand in cand sa ma autodepasesc. Tu de ce esti mandru?

 2. Mariana U. says:

  E o postare veche, dar pentru mine e nouă, pentru că am citit-o abia acum. Așa că-mi permit să scriu și eu ceva. Da, ai dreptate , dacă nu suntem mândri că suntem români, de ce să fim mândri? Recunosc e cam dificil să fii mândru, când vezi cum merg treburile în țară! Dar pe de altă parte nu pot să nu-mi amintesc de faptul că în vremuri grele românii au supraviețuit având treaz simțul umorului, cu bancuri și glume, cu cărți date pe sub mână și citite și apreciate de cei care știau să citească și printre rânduri. A fost un fel de revoltă tacită dar totuși activă împotriva unor lucruri care nu funcționau și împotriva cenzurii.
  Astăzi, când unora le place să folosească des termenul de democrație dar fără a face nimic pentru a-i onora semnificația, suntem din nou cenzurați, îndosariați , și toate se întâmplă la o scară mult mai mare, aș spune mult mai gravă!
  Mândria națională , după părerea mea, trebuie cultivată de la o vârstă fragedă, când copilul este în grădiniță, în familie și la școală. Trebuie să fim mândri că suntem români și să fim uniți în a face ceva pentru țară, în a nu permite unora să uite că au fost aleși pentru a realiza ceva pentru țară și poporul care i-a ales, în același timp să promovăm valorile și istoria atât în țară cât și în străinătate, să criticăm în țară ce-i de criticat, dar atunci când mergem în străinătate să nu pierdem nici un prilej pentru a vorbi despre lucrurile bune realizate de români, pentru că dacă noi înșine nu avem respect față de noi, cum pot avea alții străini respect față de noi. Trebuie să avem o poziție verticală în orice situație, indiferent de consecințe. Sună a teorie ce scriu, nu mă prea pricep la scris, dar aș dori totuși să nu trec indiferentă mai departe…

 3. Mariana U. says:

  Ca să răspund la a doua întrebare: tu de ce ești mândru. Îmi dau seama că trebuie să ocolesc răspunsul, nu prea am de ce să fiu mândră în ce mă privește. Sunt chiar nemulțumită. Știu o să spui: și ce faci pentru asta? Pentru că, nu-i așa , nu e suficient să recunoaștem minusurile, trebuie să facem ceva ca să îmbunătățim situația. Pentru început , îmi propun să citesc mai mult. Imi dau seama că am făcut o pauză prea mare la acest capitol, preocupată de problemele mărunte de zi cu zi, de griji , am scăpat din vedere lumea frumoasă și complexă în care poți evada citind o carte, felul în care aceasta te poate îmbogăți cultural, sentimental etc.

 4. ab says:

  @Mariana U. , cred ca daca ar exista o majoritate care ar gandi ca tine cu siguranta am fi toti mandri ca suntem romani. Cat despre nemultumirile de sine, well, si aici sunt de acord. Nu ajuta sa te critici, daca nu faci nimic sa schimbi ce nu-ti este pe plac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *