Ghost Protocol sau esti concediat?

I’m like my mother: I stereotype. It’s faster!“, “Isolated?! I’m surrended!” sau “I’m a wake-up call. This is a re-birth” toate sunt replici dintr-un film care n-are nicio legatura aparenta cu cel despre care va voi vorbi in fapt. Replicile sunt din Up in the Air, un film despre un consultant de HR care este specializat in concedieri si angajat de diverse companii sa le faca. Ma rog, un mercenar. Genul de tap ispasitor pentru aia care n-au curajul sa-si asume responsabilitati.

Duminica insa am vazut Mission Imposible 4 – Ghost Protocol. Tot cu Tom Cruise. Da! A mai imbatranit, insa inca isi face singur cascadoriile, ceea ce e de apreciat. Imi place un actor care nu doar pozeaza ci si munceste pe platou. Ghost Protocol este acel moment (sau procedura, asa cum e numita in film) in care se neaga complet existenta unui om sau a unei organizatii. Adica sunt stersi cu buretele si transformati din eroi in inamici de gradul 0. Asta ca sa explicam titlul.

Ce mi-a placut?
Ca orice film cu spioni este spectaculos: intotdeauna Mission Imposible a avut niste cascadorii ce s-au trasformat intr-un trade mark pentru serie – coborarile alea la orizontala pe cablu sau alpinismul ala de kinograma. Ca orice film cu spioni exista masini tari si arme smechere. Ca in orice film cu spioni exista femei care au ceva, cu vino-ncoa’. Actorii chiar sunt ok. Ca in orice film cu spioni exista scenariu intortocheat. Ca in orice film cu spioni exista product placement, si astfel ajungem laaaa…

Ce nu mi-a placut?
Nu mi-a placut product placement-ul care, ca mai in toate filmele din ultimul an, frizeaza ridicolul si ignora orice regula a cinematografiei. Daca in seria 007 as putea intelege ca masina agentului in cauza este ea in sine un personaj, dupa M.I. imi pun problema daca in Dubai se importa si altceva inafara de BMW. Mai mult de atat, ma intreb daca nu, din cauza nisipului poate, BMW-ul lanseaza acolo masini ahead of their time, data fiind aparitia complet functionala a conceptului BMW I8 (sper sa nu gresesc; nu cunosc bine masinile care nu au aparut inca pe piata). In aceeasi clasa cu BMW intra si Apple care cu iPhone-ul si iPad-ul aproape ca au asigurat toata asistenta de care un spion hi-tech are nevoie. Nu m-ar mira sa existe nebuni care chiar sa caute aplicatiile care fac ce se spune un film de fictiune.

Overall?
Un film de duminica de la care nu e bine sa ai asteptari si pe care sa-l vezi relaxat, zambind din cand in cand, fara sa te gandesti ca dand banii pe bilet incurajezi exact cum nu trebuie industria cinematografica sa produca filme d-astea usor digerabile.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *