Poti sa schimbi un bec?

Stiu persoane care refuza sa schimbe un bec acasa. Sunt femei, dar nu despre asta e vorba. Cand vorbim de chestiuni de genul asta, sunt destul de acord ca daca exista un barbat prin preajma el ar trebui sa faca munca “de jos”. Sau de pe tavan, depinde unde-i becul conectat.

Iar daca vorbim de masini, ooooh, aici e deja SF. Clar job de barbat si jur ca ma numar printre cei care pana acum vreun an spuneam ca-i treaba simpla. Cand a trebuit sa schimb insa becurile de la faza scurta la Toyota mea a fost insa poveste mai lunga. Pentru cel din stanga, scoaterea unui capac de plastic si a unei conducte de lichid de racire din clema ei ai fost suficient pentru a imi strecura mana si a accesa becul. Pentru cel din dreapta, scoaterea capacului de plastic ce se intinde pe toata latimea masinii era doar inceputul. Am scos apoi terminatia de la filtrul de aer. Am schimbat becul, iar apoi a trebuit sa dau jos bateria pentru ca nu puteam sa mai pun acea goarna de la filtru inapoi pe pozitie. Dar a fost ok.

Povestind asta la toata lumea am fost surprins sa aflu ca nu doar masina mea e speciala. La Ford Focus de exemplu trebuie sa dai farul jos. Ma rog, se desfac doua suruburi si aluneca in fata. Nu mi se pare o solutie desteapta pentru ca daca-i modifici pozitia, modifici si unghiul in care lumineaza mai apoi. La Suzuki Ignis, povestea curge cam ca la Toyota. La Opel Astra (versiunea G – lansata prin 1998) este mai greu accesul, dar nu trebuie sa demontezi nimic. La Hyundai i20 e cam la fel. La alte masini n-am schimbat personal, deci nu stiu ce sa va spun.

Filmul de mai jos insa, incepe sa-mi intareasca parerea ca atunci cand cumperi o masina nivelul de detaliu la care trebuie sa ajungi cu pusul intrebarilor este un pic ridicol, asta daca nu vrei sa platesti cat pentru jumate de revizie pentru schimbarea unui bec. Castigatorii celei mai complicate solutii de schimbare a becurilor pare a fi Renault. :)

Nu pot sa nu intreb: la masina ta cum e?

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Poti sa schimbi un bec?

 1. am avut Renault megane vreo 4 ani si confirm: e cea mai complicata solutie posibila pt schimbarea unui bec, este aproape imposibil fara sa duci masina la service

  • catalin says:

   se schimba in maxim 5 min cel de faza scurta( doar pe acestea le-am schimbat)….intradevar este mai greu la inceput dar dupa ce la-ai schimbat o data este ffff usor dupa…

 2. Andrei Catalin says:

  I’m never going to buy a car :)))

 3. adina says:

  Si la Peugeot 307 demontezi juma de masina ca sa schimbi un bec :))

 4. Cristian Cartzu says:

  La motocicleta mea se schimba repede. :) La masina de la serviciu, nu stiu. Exista un administrator care se ocupa, dar mi-am intrebat 2 colegi si la Dodge Charger e loc, iar la Cadillac SRX nu s-au ars inca :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *