Echilibrul – factor cheie in orice.

Dap. Iar o ardem filosofic inca de dimineata, dar mi se pare din ce vad in jur ca se impune un astfel de subiect. Sa presupunem, pentru a avea un punct de plecare comun in discutie, ca aveti de traversat o apa pe o franghie intinsa intre ambele maluri. Daca echilibrul nu vi se pare esential, cred ca ne putem opri aici cu discutia de azi. Reveniti si maine, avem bunataturi.

Echilibrul da stabilitate.
Un truism de care nu-s prea mandru, dar are sens, deci mergem mai departe. Cand mergi printr-o piata aglomerata sau prin public la concert esti supus multor devieri de la curs, mai mult sau mai putin voite. Sunt oameni care te imping, sunt oameni pe care-i impingi si oameni pe care preferi sa-i ocolesti. Exact asa stau lucrurile si-n management. Orice schimbare provoaca o deviere de la cursul ideal. Orice decizie care se abate de la o directie de conducere, va face corabia sa ajunga mai tarziu la destinatie. Sau deloc, dar atunci nu mai vorbim de niciun fel de echilibru.

Coerenta genereaza echilibru.
O serie de actiuni pot stabiliza un curs, insa ele trebuie sa fie coerente. Coerenta se obtine prin pastrarea unui azimut clar, analiza amanuntita a situatiei si a optiunilor si luarea unei decizii. Astfel decizia aia este actiunie, nu reactie. E drept ca experienta te poate duce catre reactii echilibrate ce se pot comporta fix ca niste actiuni programate atent, dar analiza nu trebuie sa lipseasca.

Nu reactiona, actioneaza.
Imi aduc aminte de parca s-ar fi intamplat ieri un sfat si o explicatie venita la un curs de time management pe care l-am facut acum 6-7 ani. Spunea fix ce am spus in titlul paragrafului, facand referire la mailurile alea blonde in urma carora iti vine sa strangi pe cineva de gat. Eficient este sa nu te enervezi si mai ales sa nu raspunzi pe moment. Nu faci altceva decat sa excaladezi un posibil conflict, iar conflictul nu aduce nimic bun. O batalie nepurtata este o batalie castigata, nu?

Am scris cele de mai sus pentru ca in aceasta dimineata m-am enervat de enervarea cuiva drag care a preferat sa ramana blocat intr-o idee in loc sa ridice capul si sa priveasca intreaga poveste.

PS: daca sunt lucruri neclare sau cu care nu sunteti de acord, ridicati frumos doua degete si scrieti mai jos unde am gresit dupa parerea ta. Sunt foarte interesat sa ma corectez si sa devin mai bun.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Echilibrul – factor cheie in orice.

  1. Nicoleta Bleoju says:

    Tu chiar crezi ca a “preferat” sa ramana blocat si nu a “ridicat capul”?Te-ai gandit,macar o clipa,ca poate a ridicat capul dar ca nu i-a placut ce-a vazut,ca poate nu a avut curaj sa analizeze,sa se analizeze si sa ia o decizie?Parerea mea, este ca avea nevoie sa-i intelegi enervarea si sa o ajuti sa inteleaga povestea si sa stea cu capul sus.Asta,daca chiar iti este draga persoana si vrei sa-si gaseasca “coerenta” si implicit echilibrul.Si mai cred ca nu ai fost eficient pentru ca te-ai enervat si ai facut exact ce nu trebuia,ai reactionat in loc sa actionezi!Trebuia sa intri in “batalie” si poate…castigai.

  2. ab says:

    Draga Nicoleta, multumesc frumos pentru raspuns si implicare. Alegerea mea a fost sa opresc discutia, nu sa reactionez. Daca reactionam nu faceam decat sa accentuez o contradictie, fapt care nu ar fi ajutat la nimic. Prefer sa explic ceva atunci cand lumea este calma si pregatita sa asculte. Poate-s obsedat de eficienta sau poate-s doar egoist. Si as mai vrea sa subliniez ca aici vorbeam de lucruri generale, nu de o situatie in speta. Nu obisnuiesc sa scriu explicit despre problemele celor din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *