Totul depinde de dorinta.

Am fost intr-o tura de cateva zile prin jumatate de tara, daca ar fi sa o impartim in doua, vorbim de jumatate de vest. De data asta mi-am si notat niste localitati sau zone in care-i musai sa revin. Poate chiar anul viitor cu motorul. Dar despre asta intr-o editie viitoare.

Pe o bucata din acest traseu am mai fost, deci am putut evalua cat de cat corect progresul sau regresul. Despre regres, ma bucura foarte tare sa spun asta, nici nu poate fi vorba. In cel mai rau caz, de stagnari, iar aici m-as putea referi poate un pic nedrept la Craiova. Tot cazuri de stagnari am intalnit si in partea de sud, in oras mai mici si mai private de valul dezvoltarii cum ar fi Alexandria, Caracal sau Drobeta Turnu Severin.

Cresterile sunt semnificative si vizibile in zona de Nord-Vest. Vorbim de Timisoara, Arad, Oradea, Baia Mare, dar si in zona de Sibiu, care parca pe zi ce trece devine mai dezirabil ca oras de petrecut restul vietii in el. Ce m-a surprins foarte mult este ca schimbarile majore s-au petrecut la nivelul infrastructurii. Desigur, astea sunt si cele care au putut fi observate cu usurinta. Sosele facute cu simt de raspundere, parcari in orase, zone modificate pentru fluidizarea traficului, zone inchise pentru masini si piste de biciclete. Timisoara ramane din punct de vedere al folosirii bicicletei cel mai avansat din Romania. Mi se pare ca densitatea biciclistilor este mai mare decat in Bucuresti, daca vorbim proportional cu numarul de locuitori.

Una peste alta, lucrurile merg intr-o directie buna acolo unde exista dorinta de a se face treaba buna. Unde nu e, vorba aia, nici D-zeu nu cere. Iar daca ar fi sa punctez o cauza pentru care lucrurile se intampla in provincie si in capitala nu, ar fi mandria comunitatii. Acolo exista mandrie de a fi timisorean, aradean, oradean, baimarean. In Bucuresti, nu exista asta ceva, o atitudine negativista care nu ne va duce prea departe de altfel. Voi unde ati observat lucruri in miscare in tara asta?

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *