Jurnalismul este despre adevar si informare. Partea a II-a – Rezultatul.

Cand eram in facultate am avut multe discutii si la cursul de etica si nu numai despre rolul educational al presei. Curentele si atunci ca si acum sunt aceleasi: A. educatia se face acasa si in scoala/nu fac educatie pe banii mei (in cazul televiziunilor private) si B. presa are rolul de a indica publicului ce-i bine si ce-i rau. Le luam pe rand.

Educatie pe banii patronului.
Educatia se face acasa. Corect. De niste parinti care se uita la televizor si stau la curent cu noutatile si invata despre tot ce se intampla in lumea care-i inconjoara. Nu trebuie sa fii un geniu sa-ti dai seama ca informatia de la televizor si standardele impuse acolo ajung indirect ca norme in educatia copilului. Iar aici o sa va dau un exemplu simplu: televiziunile private (ca la aia publica n-am vazut pana acum) au tot bagat emisiuni despre fitness si exercitiile de dimineata si despre cum sa traiesti sanatos in general. De ce? Nu cumva alea educa si arata auditoriului de canapea cum sa ii fie mai bine fizic? Alea nu sunt facute pe banii patronului? Veti spune ca alea costa putin. Corect si retineti acest aspect.

Presa si rolul ei de formator de opinie.
Daca are sau nu acest rol, puteti sa judecati si singuri. Si presupunand ca are acest rol ea educa privitorul, cititorul si ascultatorul. Ii explica de ce si cum si cine si ce. Si ii mai explica si o data la 4 ani cu cine sa voteze. Si ii mai spune zilnic si cate accidente au fost pe sosele si cate crime s-au inregistrat in tara. Pe scurt, presa prin atentia pe care o acorda unor subiecte creaza modele. Modele care-si respecta rolul si unii de acasa decid ca sunt de urmat. De ce? Pentru ca asa au vazut la televizor. Pentru ca cretinul ala beat a ajuns la tv dupa ce a si-a condus BMW-ul in Dambovita. Pentru ca ala de a impuscat 30 de copii intr-o scoala a ajuns pe locul al doilea in topul celor mai sangeroase atacuri. Doar pe locul 2 si cretinul de acasa se intreaba oare el ar putea ajunge pe locul 1? Astia sunt eroii prezentati si creati artificial de presa prin atentia exagerata pe care le-o acorda. Astea sunt modelele pe care le creaza in acest moment.

Rezultatul?
Spuneam ca televiziunile private sunt conditionate de costuri si vor difuza orice costa putin pentru a isi maximiza profitul. Doua ore despre despartirea unui fotbalist de animatoarea tv cu care era cuplat sunt ieftin de produs. Un documentar despre energie regenerabila presupune o echipa intreaga care lucreaza si se documenteaza si filmeaza minim o saptamana. Deci e scump. Presa educa indifirent de modelul editorial pe care-l urmeaza din cele doua de mai sus. Presa este vinovata intr-o proportie uriasa de comportamentele antisociale pe care le au diversi descreierati, pentru teribilismul soferilor, pentru tot ce vedem la tv si apoi a doua zi pe strazi.

Partea I – Principiul – o puteti citi aici.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *