Tot ce facem are urmari. Partea a 2-a.

Pe cel pe care intamplarea il aduce printre ganduri, l-as ruga sa citeasca mai intai partea intai cu un click aici. Daca se va si intoarce, in partea a 2-a eu as vorbi despre unul dintre obiceiurile care ne saboteaza cel mai des din asumarea unor consecinte. Ma refer la acela de a da vina pe oricine altcineva, dar nu pe propria persoana. In mod firesc sunt mai multe aspecte pentru ca lucrurile nu sunt chiar asa simple.

Cauzele.
Nu stiu daca exista un top bazat pe studii, insa al meu arata cam asa: frica de responsabilitate, frica de a dezamagi oameni importanti pentru noi, egoism/rautate. Cum la cea din urma nu prea ai ce sa-i faci pentru ca vine cumva premeditata, as indrazni sa spun vreo doua vorbe despre celelalte. Frica de responsabilitate te poate feri pe moment de consecintele unei greseli, dar arunca cu noroi si pe comportamentul altora nevinovati. Iar pe tine te poate opri din drum, prin ratarea unor oportunitati de crestere. Odata ce manifesti aceasta frica cred ca la un moment dat iti va fi frica si de progres, pentru simplul fapt ca prezinta un risc. Un alt fapt evident este ca nu vei fi niciodata un lider autentic si valoros, ceea ce pentru unii iar ar fi o piedica in dezvoltare.
Frica de a dezamagi mie imi pare o frica crescuta in copilarie cand incercai sa te scuzi in fata parintilor pentru toate nazbatiile pe care le faceai. Daca-ti mergea, e foarte probabil sa fi capatat mai multa incredere in minciuna decat in adevar. Care-s consecintele? Oameni importanti din viata ta isi vor pierde increderea in tine. De multe ori irevocabil. Este foarte dificil sa nu analizezi ambele scenarii ale unei povesti cand povestea vine de la cineva care in trecut ti-a servit si gogosi.

Reversul medaliei.
E drept ca-s mult mai putini cei care isi asuma creditul pentru greselile altora decat aceia care-si asuma laurii pentru reusite straine lor. Dar pentru aceia care mai fac asta din dorinta de a proteja pe cineva, cred ca e foarte important sa faca asta for all the right reasons. Daca urmeaza si o discutie in care se explica unde a fost greseala si o mana, doua de ajutor pentru a corecta si a nu mai repeta greseala aia, ei bine atunci merita tot efortul si toate consecintele. Daca insa o faci doar ca sa poti controla o persoana sau a ii reprosa, well, atunci cred ca ai alte probleme. Probleme care vin si ele cu propriile consecinte.

Ca si concluzie, dupa ce te eschivezi si esti prins, toate povestile pe care le indrugi poarta un soi de semn de neincredere, iar asta va fi al naibiului de nasol atunci cand vei spune purul adevar si nimeni nu te va mai crede. Mai clar explicat, avem mai jos o ilustratie. Cam atat de ridicoli suntem cand mutam vina din curtea noastra.

 blaming others

Sursa foto.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *