Keep it simple! Rosia Montana, explicata altfel.

Este un sfat genial pe care mi l-a dat un prieten acum multi ani. Din orgoliu l-am respectat foarte putin, dar ii recunosc valoarea oricand. De ce sa simplifici lucrurile? Pentru ca sunt prea complicate sa decizi si iti e frica ca vei alege gresit. Simplifica! Taie din ecuatie tot ce este broderie si fantezie. Taie lucruri de forma si pastreaza continutul. Astfel vei ajunge mai mult ca sigur sa ai doua secvente din acelasi film in fata ochilor ratiunii si inimii si atunci vei alege. Nu zic ca decizia va fi usoara, spun doar ca va fi mai corect luata.

Exista colegi de tara si de oras cu noi care de 4 zile in fiecare seara se strang in Piata Universitatii si protesteaza pasnic dar cu pasiune impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana in forma propusa de RMGC. Mie unul in toata perioada asta mi-a fost greu sa ma decid pe subiect pentru ca aveam senzatia ca-s singurul care nu stiu tot ce ar trebui sa stiu. Stiam doar cum poate functiona o campanie de PR bine pusa la punct, stiam cum poate reactiona o institutie de presa care are bani de castigat din publicitate, dar astea le stiam din experienta mea profesionala. Despre minerit nu stiu nimic. Si atunci, m-am documentat si mi-am dat seama ca este foarte simplu sa aleg o parte in acest razboi. E simplu si am sa explic si de ce, facand trei analogii care clar vor face diferenta.

Componenta 1: caracterul ecologic.
Cati dintre voi ati lua o cana si ati bea apa din Dambovita? Cati dintre voi ati linge o cutie de otrava de soareci? V-am trezit imaginatia? Vi s-a intors stomacul pe dos? Atunci va rog sa va imaginati asa: vecinul de palier a decis ca in apartamentul in care sta sa depoziteze de azi inainte cadavre de animale omorate de masini pe sosele. Trebuie sa aiba cineva grija si de ele, nu? Ati fi de acord cu acest lucru? Eu unul nu. De ce? Probabil fix din acelasi motiv ca si voi. Metoda propusa de RMGC pentru exploatare este dintre cele mai daunatoare mediului. Exista metoda mai putin nocive si mai sigure de exploatare. De ce nu mergem spre alea? La masina pe care o alegem ne place sa fie sigura, la ce se intampla cu tara asta de ce nu am alege la fel?

Componenta 2: caracterul economic.
Am citit ca exista rapoarte facute de geologi despre ce se gaseste la Rosia Montana. Cantitatea de minereuri rare din acel pamant ar fi de 4 ori mai mare decat cea de aur. Minereurile rare sunt la fel de scumpe sau tot in acea zona. Si asta-i tot din ce am citit. Conform intelegerii pe care statul roman ar urma sa o parafeze cu RMGC acesta ar primi 6% din tot ce inseamna aur si argint exploatat de acolo. Lasand la o parte faptul ca restul de zacaminte nu sunt mentionate, eu va aduc in dezbatere urmatoare situatie. Ai un serviciu cu mers la birou zilnic. Lucrezi cu mintea, nu cu carca. Ai un teren la munte cat un versant intreg. E impadurit. Vine un padurar la tine si iti spune ca el singur iti va taia toata padurea fara niciun cost din partea ta si ca la fiecare 100 de brazi cazuti tu pastrezi 6 si la final iti lasa si pamantul cu toate cioturile acolo, ca doar e pamantul tau. Tu ce ai spune?

Componenta 3: caracterul juridic.
Nu voi indrazni sa pozez ca jurist insa anumite prevederi din propunerea de lege trimisa de Guvern la Parlament jignesc inteligenta oricui a citit vreodata vreun contract. In cazul acesta intrebarea mea este asa: va plac contractele abuzive pe care le foloseau bancile acum 3-4 ani prin care indiferent de situatie tu ieseai prost? Ti-ar placea sa faci o achizitie in baza unui contract, contract care sa nu-ti dea niciun drept? Lucrul asta se intampla oricum in Romania, vei spune. Corect. Se intampla, dar se intampla pentru ca permitem acest lucru. Vezi aici raspunsul Ministerului Justitiei la propunerea legislativa inaintata catre parlament.

Am incercat sa simplific trei aspecte care mie imi par extrem de importante. Daca vreti, in situatia actuala a tarii noastre, poate ar fi fost mai destept sa le pun in ordine inversa. Indiferent cum le privim insa, lucrurile sunt destul de clare. Din acest motiv ma voi duce in seara asta la protest, iar daca lucrurile iti par mai clare acum, fa si tu ceva, indiferent care sunt raspunsurile pe care ti le-ai dat.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *