Pledoarie pentru sinceritate.

Nu cred ca exista cineva in lumea asta care sa nu fi spus vreo minciuna. Ar fi nenatural. Ipocrizia si dorinta de a ascunde informatii sunt fara indoiala in ADN-ul nostru comportamental. Indiferent de motivul ce sta in spatele unei minciuni, atunci cand ascunzi adevarul vor aparea si repercursiuni. Si sa nu crezi ca vorbim de vreun judecator suprem care pedepseste lucruri, ci de picioarele scurte si proverbiale cu care dosirea informatiei alearga din fata publicului tinta.

Acum, sa nu credeti ca o sa ma apuc sa speculez pe o asa tema generala, insa, pentru ca m-am tot gandit ce ne motiveaza sa mintim, mi-au venit in minte si cateva motive pentru care ar fi mai eficient sa nu mintim. Atentie, am spus “eficient”, nu moral, etic, corect, etc.

Minciuna complica viata pentru ca:

1. Minciuna consuma energie si resurse la nivelul creierului. Cu cat minti mai mult/mai des cu atat iti incetinesti capacitatea de a reactiona cognitiv pentru ca in mintea ta se aplica prea multe filtre.

2. Minciuna necesita un timp mai mare de raspuns. Cand spui adevarul el iese firesc, real, autentic, iar asta stim cu totii. Eu unul nu am reusit sa o mint pe maica-mea cu nimic. Minciuna necesita crearea unui scenariu complex care trebuie sa ia in calcul multe posibilitati pentru ca minciuna sa fie credibila si practic intentia noastra sa-si atinga scopul.

3. Minciuna costa bani. Adevarul e mai ieftin, pentru ca este deja acolo. Ca sa creezi o poveste mincinoasa s-ar putea sa fie nevoie si de crearea unei conjuncturi, iar asta de obicei necesita niste eforturi.

4. Minciuna iti schimba viata ca un drog. Minti o data fara a fi prins si totul iese ok pentru tine. Dupa asta nu te afunzi in vina ci esti mandru ca ai scapat. Mandria iti da sperante ca poti scapa din orice. Si atunci vei plusa.

5. Minciuna este ca un cancer. Indiferent unde se manifesta, mai devreme sau mai tarziu te va ucide, metaforic vorbind.

Daca vezi si tu vreun argument care sa demonstreze ineficienta minciuni, te rog sa nu eziti. Nu suntem aici sa dam lectii, ci doar sa discutam si sa invatam.

PS: O parte din vina pentru propaganda pro minciuna apartine si piesei de mai jos cu care o parte din noi am crescut.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *