“Moartea expertizei”.

Am prins acum cateva zile un articol in varful pointer-ului de la mouse care tare mi-a dat apa la moara. Mi-am permis chiar sa ii preiau titlul pentru ca tare de acord sunt cu ideea principala din el. Il puteti citi si voi direct aici, postarea fiind scrisa de Tom Nichols, profesor de securitate nationala la US Naval War College si adjunct la Harvard Extension School.

Care-s ideeile principale.
Una dintre ele spune ca a pretinde ca esti expert intr-un domeniu, chiar fiind expert in acel domeniu, atrage dupa sine in US un val de ura si opozitie din partea pareristilor incat risti ca argumentele si parerea ta sa nu se mai auda in zgomotul produs. Zgomotul produs este adesea asa de obositor de combatut incat cei care au ceva valid de spus prefera sa taca sau sa-si discute concluziile cu cei de nivelul lor, fapt din care rezulta ca ideile si parerile valoroase adesea mor in jurul unei mese in loc sa-si traiasca viata si sa schimbe lucruri in jurul societatii. Autorul tine sa sublinieze la capitolul “de vina” inclusiv numirile politice care tin cont nu de capacitatile intelectuale si expertiza ceruta de functie ci doar de loialitatea si gradul de implicare din campania electorala. Suna cunoscut?

De ce sunt de acord cu ce spune omul asta?
Pentru ca pentru a iesi dintr-o situatie dificila ai nevoie de cea mai buna solutie, nu de una votata ca fiind cea mai buna de niste participanti care nu inteleg despre ce e vorba. Pentru ca dreptul de a avea o parere implica si dreptul de a gresi. Pentru ca egalitatea garantata de constitutie chiar si la noi tine de modul in care statul ar trebui sa te trateze. Pentru ca egalitatea intre semeni se traduce gresit in egalitatea valorii parerilor, cand de fapt este egalitatea dreptului de a exprima pareri. Acum 14 ani cand paseam in facultatea de jurnalism profesori idealisti sustineau in fata noastra ca informatia este putere. De atunci insa, ba chiar mai de demult, societatea prin mijloace diverse a incercat sa izoleze puterea informatiei, pentru ca o masa de oameni neinformata este mai usor de prostit si pacalit. De ce au cazut oamenii acestia in plasa? Pentru ca li s-a spus clar ca in democratie puterea este la ei. Ori prostului doar senzatia de putere ii trebuie pentru a se complace si a deveni virulent. Pentru ca, nu-i asa, vorba lui Napoleon Bonaparte bine spune: “In politica prostia nu este un handicap“.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *