Cum mi-am platit impozitele (editia martie 2014).

In aceasta perioada a anului tot contribuabilul cu capul pe umeri se preocupa sa dea bani statului pentru diverse lucruri si mai ales, in avans. De ce in avans? Pentru ca a beneficia de un discount de 10% din totalul de plata. Nu de alta, dar rar gasesti promotii d-astea facute de stat.

Cuvantul cheie: preocupa.
L-am folosit ca sa nu jignesc si ca sa nu par pornit impotriva cuiva. El poate fi inlocuit functie de situatie cu “se chinuie“, “se impiedica“, “se strofoaca“, “se agita“, “se umileste” si lista poate continua in mod evident. De ce spun asta? Pentru ca mai de fiecare data cand interactionezi cu o institutie a statului sau controlata de stat experienta te poarta in trecut cu niste ani buni.

Exemplul personal.
Ieri insa a aparut o stire in care un ministru califica, dupa ce si-a platit singur contributiile, ca serviciile ANAF sunt “mizerabile si primitive“. Partea interesanta in stirea asta nu este ca el constata ce stim toti ceilalti care platim an de an. Partea interesanta este ca dansul este ministrul pentru Societatea Informationala, adica este seful ministerului care se ocupa de informatizarea tarii, conform misiunii afisate pe site. Ar mai fi de notat ca domnul ministru Razvan Cotovelea a petrecut 45 e minute pentru a isi plati taxele (n.r.: That lucky bastard!)

As vrea sa punctez.
Asa, cu liniuta de la capat, ca sa nu va rapesc prea mult timp:

  • La fel ca domnul ministru, pentru PFA-ul din dotare, eu am petrecut tot atat, am platit mai mult decat suma datorata pentru persoana fizica, normal. Diferenta e ca eu am fost de 3 ori acolo si doar a 3-a vizita a durat 45 de minute. La prima de la informatii mi-au spus ca se poate plati cu cardul, iar la ghiseu ca nu. La a doua vizita coada era pana afara si nu am stat, iar a 3-a oara m-am dus pregatit psihologic si am scapat in 45 de minute.
  • Pasii pentru plata unui impozit pe venit: a. Iti vine foaie la sediu – “Decizie de impunere” ii spune. b. Te duci cu decizia asta si cu banii la ANAF si te asezi la singurul ghiseu care se ocupa cu asta. Dupa 25 de minute (exemplul meu) se verifica foaia, se reconfirma suma, sunt intrebat daca vreau sa platesc si apoi… [wait for it]… sunt trimis la casierie. (rolul pasului b. eu nu-l inteleg) c. Nu primesc vreo nota de plata sau ceva, pentru ca nota de plata sau ceva-ul ala scris pe o foaie trece pe la colega de langa si printr-o gaura intre perete si geamurile despartitoare ajunge la casierie. (pasul c. este demonstratia evidenta ca Ministerul condus de dl Cotovelea si-a facut treaba perfect). d. De acolo colega de la casierie te striga pe nume si te duci si platesti. Daca Mega Image-ul ar avea acest flow de operatiuni cam cat credeti ca ar rezista pe piata?
  • Pe persoana fizica” in sectorul 4 exista posibilitate de plata online. Am intrat, mi-am facut cont, mi-am pregatit cardul si surpriza: imi apar doar amenzile si masina. Locuinta nu apare, deci ar inseamna sa platesc online pentru auto si apoi sa stau la coada si pentru casa. Ca asa functioneaza eficienta la stat.
  • Vreau sa va reamintesc ca ANAF a cheltuit 7 milioane de lei, adica aproximativ 1,5 milioane de Euro (potrivit Hotnews) pentru o campanie care implica un refresh pentru imaginea institutiei.
  • 1,5 milioane de euro inseamna 1500 de calculatoare performante. Sau salarii de 3000 de Euro/luna pentru 30 de programatori, timp de vreo 16 luni. Ce sa faca programatorii astia las la sugestia voastra.
  • Poate doriti sa consultati si lista achizitiilor publice facute de ANAF in 2013

Va doresc rabdare!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *