In ton cu…

… restul saptamanii ziua de ieri a culminat cu un mic accident de masina in care mi-am sifonat usa din dreapta spate a masinii.

Intriga
Un idiot s-a gandit sa faca stanga din dreapta mea, fara sa se mai asigure. Eu, pentru ca stiu cat am muncit sa-mi iau aceasta prima masina persoanala, sunt destul de sensibil cand vine vorba despre ea si despre avarierea ei, asa ca m-am dat jos tipand la el cum ca “unde a invatat sa intoarca asa?”. Omul, aveam sa aflu mai tarziu, un pusti nascut in ’89 tipa si el cu tupeu ca de ce i-am taiat calea. Pentru mine a fost un pic socant ca in ceea ce mie imi parea o chestie clara ca lumina zilei, el vedea altceva. Nu sunt genul scandalagiu din fire asa ca l-am invitat scurt la politie. Si de aici incepe o mica aventura, ca de altfel orice vizita la politie. Intram in noul birou de accidente usoare al sectorului 4 si politistul ne tine o mica prelegere despre diferenta intre a stii legislatia si a crede ca stii legislatia, asta pentru ca amandoi pretindeam ca vinovatul e celalalt. Ne intreaba daca nu vrem sa cadem la pace amiabil si sa scapam de o eventuala sanctiune.

Actiunea
Apoi, pentru ca nu venisem acolo sa cadem la pace, completam fisele cu un singur pix imprumutat de la un alt avariat, pentru ca in noul biroul nu exista pixuri legate cu lantul de masa, deci daca ai accident si n-ai pix, n-ai rezolvat nimic. Dupa ce am completat fisele al doilea politist din birou, care se eliberase intre timp de clienti, vine sa ne vada masinile. Se uita pe schita desenata de pusti si tot incurca masinile. Ii explic ce si cum, pricepe si zice sec: unul dintre voi va ramane fara permis. Apoi, ca un parinte atent la proprii copii ne propune si el sa ne intelegem amiabil. O fi fost vineri si tineau post probabil, pentru ca altfel nu-mi explic cum politia rutiera devine asa de marinimoasa cand e vorba de neacordare de prioritate. Incerc sa-i mai explic o data pustiului ca el e de vina, iar el imi propune sa-i dau 2 milioane si asigurarea sa-si repare masina si astfel as scapa de luat permisul si de amenda. Iar imi creste tensiunea si il invit din nou in biroul politistului ca sa priceapa cine e de vina de fapt.

Deznodamantul
Acelasi politist, ii explica cum ca manevra facuta de el este gresita, ca este vinovat si se vede din avion, ca a desenat gresit schita accidentului tocmai ca spera sa o intoarca cumva si ca ar putea sa ii ia permisul. Omul se inmoaie si o da pe amiabil acum. Politistul care ne amenintase ca daca ne intoarcem la el pentru decizie ne lasa fara un permis, zice: “sigur, daca si domnul aici de fata este de acord!”.
Descumpanit de faptul ca acela care ar trebui sa aplice legea in rutier o da la intors, spun si eu sec: “daca politia n-are nimic impotriva incalcarilor codului rutier, cine sunt eu sa fac dreptate.”

Morala
Asadar l-am iertat pe pusti de luatul permisului si de aseara ma tot gandesc ca am gresit. Din cauza unor astfel de decizii indulgente e plin de oameni care nu stiu sa conduca pe sosea, din cauza unor astfel de politisti este plin de tupeisti in trafic. Toleranta nu este o solutie constructiva pentru tara asta, cel putin nu acum. Imi este rusine ca nu am facut ce trebuia.

Sa ai o sambata plina de adevar si dreptate!

PS: Daca esti curios pentru ce nu se ia permisul in Bucuresti, ai aici “filmul” accidentului.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to In ton cu…

  1. ana says:

    de gresit, oricine poate gresi…dar iti repari greseala mai tarziu…
    poate era genul care intelegea mai bine daca il luai pe sus, il lasai in padure la Baneasa in fundu’ gol si il legai de un pom :)

  2. ana says:

    PS eu iti recomand cu caldura sa iti duci masina la o baba cu “har” sa ii zica de deochi sau de argintul viu :)

  3. uma says:

    pai tocmai tu care ziceai in alte ganduri ca ai declarat razboi nesimtirii in trafic…!!! eu as fi zis sa i se ia carnetul, eu nu cred ca tipul a invatat ceva din toata ziua de vineri si din manevra gresita :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *