De vreo 2…

… zile urmaresc pe net o telenovela mediatica intre un oarecare domn pe numele lui de online Brainiac.ro si doi politisti de la ordine publica care in opinia primului frecau menta in timpul serviciului pe banda a doua a unui bulevard din capitala, undeva pe la 3 noaptea in ziua de luni. Toata povestea o gasiti aici, asa cum o stiu si eu.

N-am rezistat sa nu raspund. Dar cred ca tratate pe rand lucrurile-s destul de complexe si destul de grave.
Am sa incep cu initiativa si n-am sa comentez daca era sau nu beat sau daca a fost sau nu manierat in abordare. Deci, el a vazut doua echipaje de politie stationand unul langa altul si a simtit ca cei ce stationau pe banda a doua nesemnalizat, dar intr-o zona destul de luminata pentru acea ora, incalcau flagrant legea si puneau in pericol traficul. Totusi a reusit sa traverseze fara probleme ca sa ajunga la ei. Ideea lui cu hai sa-i filmez si sa-i iau la rost este justitiaro-show-offistica din punctul meu de vedere. Eu probabil m-as fi rezumat la a filma de unde eram, a adauga un comentariu coerent la inregistrarea video si l-as fi postat pe net cu tot cu un telefon la 112 in care sa le mentionez ceea ce mie imi parea abuz. Poate din acest motiv nu sunt un blogger/jurnalist foarte cunoscut, dar obiectivul de posibila sanctionare a echipajului pentru abuz era oarecum atins.

Pe partea cealalta ma gandesc la reclama aia la Skol in care exista seful peste umar si il corecteaza in tot ceea ce face. Enervant probabil pentru cei mai multi dintre noi. Imagineaza-ti ca vine cineva la tine la birou in timp ce esti pe internet pe un site fara legatura cu jobul si te relaxezi un pic si filmandu-te incepe sa strige ca te da in gat la seful cel mai mare, ca nu-ti faci treaba, ca tii sugrumi legatura la internet, ca maresti consumul de curent aiurea. Reactia ta nu cred ca va fi una de nepasare. Nu esti neaparat unul violent, dar iti vine sa-l iei la intrebari, deci uman vorbind este justificata, profesional vorbind este dezonoranta. Nu esti platit sa stai pe net, chiar daca esti la calculatorul tau. Nu stiu daca este cea mai fericita analogie, dar serveste scopului.

Am lasat la final partea de reactie a politiei la acest subiect. Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei, a declarat la TV ca autorul inregistrarii a fost norocos ca nu a fost incatusat pentru ca filma un echipaj aflat in misiune si ca orice masina de politie aflata pe traseu este in misiune. Nu sunt familiarizat cu legislatia si cu procedurile interne ale Politiei, dar ma gandesc doar la scopul cu care politia rutiera se lauda acela de a se preveni accidentele si de a se asigura ca traficul se desfasoara in bune conditiuni.
Ah, nu era politia rutiera acolo? Atunci am sa ma gandesc doar la numarul de dosare de furt incheiate cu autor necunoscut pe care Politia care vegheaza la siguranta populatiei nici macar nu se mai oboseste sa le cerceteze.

Ca sa si concluzionez, senzatia mea este ca Politia nu-si face treaba cum ar trebui overall. Nu ma simt in siguranta conducand alaturi de idioti nesanctionati pentru faptul ca se suie peste mine ca sa-si faca loc in coloana pe care tocmai au depasit-o pe linia continua si raman nesanctionati, la fel cum nu ma simt confortabil sa stiu ca in cazul in care raman fara bicicleta, drumul pe care-l bat la Politie este doar ca sa bifez ca am facut si asta. Nu ma simt deloc confortabil sa ma simt vanat de politia circulatie prin fel de fel de tertipuri ilegale cu radare montate pe masini private si apoi sa mi se tina morala despre etica si civilizatie in trafic asa cum am patit la Targoviste si nici sa vin acasa la doua noaptea si pe locul meu de parcare sa gasesc un echipaj de siguranta si incredere mancand seminte si scuipand pe geam cojile. Nu cred ca in calitate de cetatean ce plateste impozitele la zi, ca job secund ar trebui sa fac Politie cu Politia, Primaria, Guvernul si alte institutii ale statului ce actioneaza abuziv.

Sa aveti o zi plina de dreptate!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to De vreo 2…

  1. chinezu says:

    una din cele mai pertinente pozitii din toate vanzoleala asta

  2. Cristian Cartzu says:

    Salut Andrei. Nu ma asteptam sa citesc despre abuzuri si politie pe blogul tau. Stau de mai bine de 15 ani in SUA si fac parte si din structurile de ordine de aici. Am intrat sa vad imaginile. In SUA acel domn ar fi fost arestat. Erau mai multe motive acolo. Pe de alta parte, in SUA Politia nu va fi gasita niciodata in acea situatie. La noi se delimiteaza destul de clar On Duty si On a Mission. Cand se afla in misiune in primul rand nu prea te poti apropia de ei, daca ne referim la interventii mai mari. Daca este doar un echipaj, ti se va spune clar sa te departezi de acea zona. Despre filmat, da, poti sa-i filmezi cat vrei, chiar si in misiune, dar nu ai voie sa intervii. Ai ceva de comunicat, exista 911. Proba ta video va fi acceptata ca dovada pentru orice plangere impotriva Politiei. Aici cetateanul respecta politia pentru ca ii este frica de pedeapsa, iar Politia isi face treaba exemplar pentru ca ii este frica de procese. Nu mai vorbesc despre etica, deontologie, credinta in meserie, dorinta de a ajuta, simt civic si alte astfel de motive. Aici cand statul greseste fata de cetatean plateste, iar cand cetateanul greseste fata de stat/politie, plateste si el la fel.

  3. whoami says:

    Chinezu are dreptate. Este o analiza plina de rational. Bravas din nou!

  4. Daca judec dupa rate-uri, e cea mai apreciata scriere a mea de aici.

    @chinezu – multumesc de aprecieri. Am vazut ca tu ai primit peste 100 de pareri. E ceva sa fi printre cei mai pertinenti 100 :)

    @cristian – si pentru mine este o surpriza sa aflu ca-mi citesti blogul suficient de des incat sa ai asteptari deja de la ce scriu. Apreciez.

    @whoami – astept cu mare interes si o critica la ce scriu. imi pari unul din laudatori. o sa creada lumea ca te-am platit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *