In primul episod…

… am pus in joc Romania. Am vrut sa vedem daca merita sau nu sa ramanem aici. Acum e clar ca Romania este o tara frumoasa care are insa o droaie de probleme. In opinia unora acestea sunt de nerezolvat, iar altii inca mai spera. In episodul 2, ma gandeam ca ar fi logic sa vedem ce-i cu expresia “e o tara frumoasa, pacat ca-i locuita”. Asadar, in discutie plecam de la intrebarea…

Suntem noi, romanii, de vina sau nu pentru ce ni se intampla?
Daca il luam pe NU in brate asa cum ne place de multe ori sa o facem, zic ca putem sa ne oprim aici. Sa ne oprim din a spera, din a astepta de la altii (facem asta de 20 de ani) si nu pare sa functioneze. Iar dupa ce ne oprim avem 2 variante: (1) plecam intr-o tara unde este mai bine sau (2) ramanem aici si ne schimbam.

Pentru ca pentru varianta 1 cred deja ca stiti ce aveti de facut, am sa incerc sa aprofundez un pic varianta numarul 2, deoarece, subiectiv vorbind, este cea care-mi face si mie cu ochiul. Sunt sigur ca nu odata v-a placut cand un strain v-a confirmat ca romanii, de felul lor sunt primitori, calzi. Simplul fapt ca noi, romanii, vrem sa plecam dintr-o tara asa minunata si primitoare ne face sa punem la indoiala aceasta “calitate”. Ii invidiem pe nemti care sunt reci si distanti, pe olandezi care sunt egoisti, pe englezi si pe francezi ca-s nationalisti, dar totusi am da orice sa ne mutam acolo. Nu cred ca mi se pare doar mie ca este o mare discrepanta aici.

Oare de ce suntem noi primitori?
Pentru ca vrem sa se vorbeasca despre noi. Cu alte cuvinte, in anumite situatii vrem sa fim in centrul atentiei. Sau poate pentru ca am profita de orice ocazie decat sa ne vedem de treaba noastra si sa facem ceea ce avea de facut. “Doar nu era sa-l las pe strain sa se piarda la noi in tara, nu?”. Asa ca am lasat ce aveam de facut si m-am dus sa ma plimb cu el ca sa-i arat “tara noastra”. Ar mai fi si varianta in care am avea ceva de castigat de pe urma strainului, dar despre asta n-as discuta pentru ca e loc pentru cei care gandesc asa in alte tari. Este cumva aceasta calitate ultimul lucru care ne face de admirat, pe noi ca popor? Din acest motiv sa tinem cu dintii de aceasta caracteristica?

Poate ca prioritizarea in functie de importanta este ceea ce face diferenta intre noi si altii. Poate tocmai acea doza de egoism care-i face reci pe vestici este ceea ce ne lipseste. Niciodata nu am crezut ca egoismul poate fi o calitate, dar daca privim mai atent cred ca egoismul ii face pe ei sa poata sa constientizeze ce este important in orice moment. In timpul orelor de program cel mai important e seriviciul si cum sa-ti faci mai bine treaba, dupa serviciu este familia, dupa familie prietenii si pasiunile, iar dupa asta cred ca vin strainii ce le viziteaza tara.
Sunt oare de condamnat pentru asta? Sau sunt de urmat?

Acesta este al doilea episod dintr-un serial despre Romania, care se va intampla de obicei Duminica pe blogul meu. Te astept cu pareri, reactii si tacere. Oricare iti convine mai tare.

Sa ai o zi in care sa contezi tu inainte de toate!

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to In primul episod…

 1. Alex says:

  In legatura cu prima intrebare, raspunsul logic ar fi ca noi suntem de vina. Dar, pentru ca in ultimii 20 de ani sistemul de valori a inceput in cadrul majoritatii populatiei, schimbarea acesteia este din ce in ce mai greu, daca nu imposibil.
  In ceea ce priveste a doua intrebare, eu cred ca romanii sunt “primitori” nu pentru ca le place sa se vorbeasca despre noi, ci pentru ca ne place sa impresionam lumea si sa incercam sa-si faca o alta parere despre tara noastra.

  • Daca ne place sa impresionam inseamna ca ne place sa se vorbeasca despre noi. De bine. Ok. Cui nu-i place sa ridice mana? E mult mai important insa despre ce suntem laudati. Daca ne place in Germania ne place ca e ordine si disciplina. Daca ne place Parisul este pentru ca e boem, daca ne place Londra ne place pentru ca le are pe toate. Daca ne place Romania este pentru ca romani-s primitori. Si noua nu ne ajunge asta. :D

 2. ana says:

  cred ca ai “un punct de vedere”…nu m-am gandit la asta pana acum, dar cred ca da, daca am fi mai egoisti in ceea ce ne priveste ca “natie” ar fi mai ok pt noi. cred ca romanii sunt egoisti doar individual – nu se gandesc atunci cand fura, strica, irosesc, murdaresc,iau si dau mita, ca isi fac un “bine” pe termen scurt si un “rau” pe termen lung…. e ca si cum ai scuipa in sus…to in cap iti cade.

 3. ana says:

  got you!

 4. Pingback: Primul episod… « Gandul de dimineata

 5. Pingback: Noi ratam multe… « Gandul de dimineata

 6. Pingback: Despre Romania… « Gandul de dimineata

 7. Pingback: Primul Guest Post… « Gandul de dimineata

 8. Pingback: Din nou duminica,… « Gandul de dimineata

 9. Pingback: Mi-a luat ceva… « Gandul de dimineata

 10. Pingback: Nu credeam sa… « Gandul de dimineata

 11. Pingback: Daca intrai vineri… « Gandul de dimineata

 12. Pingback: Unul dintre subiectele… « Gandul de dimineata

 13. Pingback: Am ajuns deja… « Gandul de dimineata

 14. Pingback: Nu intamplator episodul… « Gandul de dimineata

 15. Pingback: Tot despre Romania,… « Gandul de dimineata

 16. Pingback: Dau Romania mea… « Gandul de dimineata

 17. Pingback: A cam venit… « Gandul de dimineata

 18. Pingback: Gandul de dimineata » Gunoaie de Romania.

 19. Pingback: Gandul de dimineata » Lucrurile nu-s nici pe departe ce par a fi.

 20. Pingback: Gandul de dimineata » Profesionisti. In fapte si in vorbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *