Am aflat ce…

… lipseste Ardealului pentru a continua sa fie Ardeal. Cel putin asta s-a evidentiat ca si concluzie generala din discutiile pe care le-am avut in vreo 3 localitati diferite din judetul Sibiu.

Am aflat si ce inseamna Vecinatatea si rolul ei intr-o comunitate. Stiai ca in satele sasesti exista aceasta “vecinatate”, iar rolul ei este de a defini, stabili si lua masurile necesare pentru binele comunitatii? Se stabileste inclusiv un cod de conduita care daca nu se respecta atragea pentru “rebel” o amenda si bine inteles o scadere a respectului celorlalti pentru el. Existau cotizatii generale sau functie de posibilitati, trebuia ca familie tanara sa te “ceri” in vecinatate iar ceilalti sa-si dea acordul pentru ca tu sa intri. Existau lideri desemnati anual. Toata lumea ajungea sa fie la un moment dat lider, iar asta fara indoiala te invata sa pricepi ce inseamna sa fi responsabil si pentru altii, nu doar pentru tine.

Am aflat si ca sasii marginalizau orice element perturbator al comunitatii lor, motiv pentru care tiganii ce nu dovedeau ca sunt oameni de nadejde nu puteau sa-si ia pamant si case decat la marginea cea mai proasta a satului sau comunei.

Am aflat ca sate intregi au ramas fara sasi, iar asta se simte foarte tare. Romanii sunt primii care-i regreta. Ardealului ii lipsesc sasii pentru ca acestia isi iubeau comunitatea, meseria, cultura, familia si principiile. Ardealului ii lipsesc toatea astea pentru ca nu mai are un model atat de palpabil de urmat.

Sa ai o zi cu oameni care sa te invete!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *