Am gasit ieri pe…

… blogul lui Marius Matache, sau mai scurt Make, o postare despre un eveniment despre care probabil n-as fi auzit altfel avand in vedere ca suntem cu 4 zile inainte de meci si nu stiu sa se fi vorbit despre asta. Probabil e vina mea. Am renuntat la televizor de mult.

Pe langa ideea de concurs, care sustine clar cauza sau cheia evenimentului in sine, mi se pare ca mesajul ar trebui mult mai tare promovat. Poate mult mai tare decat meciul in sine. De ce cred asta? Mai jos am insirat doua motive, nu neaparat in ordinea importantei.

Fotbalul naste pasiuni, iar pasiunile au momentul lor de nebunie. Asta nu-i o scuza, ci o realitate trista. Nu pentru ca pasiunea nu este un lucru bun, ci pentru ca energia este directionata, mai ales la noi in tara, intr-o directie gresita. Se merge la stadion nu pentru a te bucura de fotbal, de spectacol (atat cat e), nu pentru a iti sustine echipa ci pentru a ii injura pe ceilalti sau de ce nu pe ai tai. Am jucat fotbal 2 sezoane si la fiecare meci jucat acasa era un batranel in tribuna care ma apostrofa (sunt elegant) tot meciul. La finalul unui meci l-am zarit la iesirea spre vestiar. L-am privit in ochi si greu m-am stapanit sa nu ripostez. Mi-a zis scurt: “Hai, mah, nu fi suparat! Te mai injur si eu din cand in cand. Pe cine vrei sa injur?”. La meciul urmator, m-am dus si i-am intins mana barbateste.

In fotbalul romanesc rasismul este tratat ca pe o gluma buna. E haios sa le spui rapidistilor ciori pentru ca e la fel de haios sa ii strigi pe stelisti mioare. Esti interesant daca-i spui lui N’Doye ca-i tigan. Nimeni nu ar lua nicio masura daca FIFA nu ar insista pentru acest lucru. Messi, Drogba, Henry, Park intra pe teren pentru ca le place fotbalul. Nu e nimeni care sa-l joace pentru placerea de a fi injurat. Manchester United are splash screen pe site cu optiuni pentru spaniola, araba, chineza, japoneza si coreeana. Pentru ca fotbalul este o bucurie a oamenilor ca rasa. Nu a raselor ca nationalitati.

Bucurati-va de fotbal, nu-l stricati!

PS: si ca un argument lipsit de legatura cu rasismul dar cu multa insemnatate in ceea ce trebuie sa fie placerea de a juca si respectul fata de adversar, am sa va las sa ghiciti ce s-a intamplat in acest meci prezentat in clipul de mai jos. S-a intamplat in Liga a 2-a germana. Reactia publicului se vede mai bine aici.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BV4ABKiObhw&feature=player_embedded]

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Am gasit ieri pe…

  1. Cristian Cartzu says:

    Oh, da! Fotbalul, baschetul si orice alt sport tine de respectul pentru sport, adversar si public. Misto initiativa lui Marius Matache. Iar ce s-a intamplat pe stadionul lui Cottbus, regretabil, dar exemplar ca si reactie. Aproape ca iti dau lacrimile daca incerci sa te pui in locul colegilor de echipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *