Lucrurile nu-s nici pe departe ce par a fi.

Am descoperit acum cateva zile pe site-ul training minus vanzari punct ro o postare care privita ingust poate sa insemne o ditai declaratia xenofoba. Am citit intrigat si curios pana la ultimul rand. Si mie mi-a parut o declaratie de independenta. Ce mi-a placut de acolo, am selectat mai jos, intr-un nou episod despre Romania, daca-mi este permis.

Principala problema de care ma lovesc in Romania e prostia. Cu derivatele ei: ignoranta, fanatismul, ipocrizia, lenea, minciuna, furtul.
Principala problema de care ma lovesc incercand sa vand in strainatate e ca, atunci cand spun ca vin din Romania, sunt luat de tigan. Iar produsele pe care le vand, facute intr-o tara de tigani.

[…]
Mie imi place sa muncesc, nu sa cersesc si sa fur.
Mie imi place curatenia si ordinea, nu sa stau cu nasul in duhoarea altuia.
Imi place de sotia mea, nu de toate femeile disponibile din jur. Iar daca sotia mea e indispusa, nu ma mana hormonii suplimentari sa sar pe vecina, mama, sora, la gramada, la intuneric.
[…]
Nu ma plang, nu dau cu ‘huo’, nu cer ajutor social, nu urmaresc o slujba la stat, nu amenint, nu scuip, nu injur, nu balacaresc, nu fac scandal, nu dau cu pumnul, sabia sau pistolul cu gloante de cauciuc, nu vreau si incerc sa nu dau spaga. (Ultima nu imi iese intotdeauna, in tara asta, ca am nevoie de masina sa fac un ban.)
Inca imi mai platesc taxele, chit ca o fac cu scarba.
[…]
“Si nu mai vreau sa inchid ochii si gura, si sa nu spun cate rele din tara asta se trag de la tigani, si mentalitatea tiganeasca. Si cand spun tigan, nu ma refer la culoarea pielii, sau la mijlocul de transport, BMW sau caruta. Ma refer la stilul de viata.
Stilul de viata tiganesc a dus Grecia in faliment. Smecheria individuala: din viata de alegi cu ce bagi in gura, ce tragi pe p…, si cum ii minti si pacalesti pe altii.”

Sunt niste declaratii dure, dar pline de adevar. Nimeni nu spune ca etnia rroma nu ar trebui sa aiba drepturi. Dar drepturile respective trebuie sa invetele sa le ia asa cum sunt ele date, sa invete sa le foloseasca si sa profite apoi de pe urma acestui avantaj. Singurul lucru cu care imi par ca fac asta este alocatia pentru copii. S-au prins ca daca au mai multi puradei, vin mai multi bani.

Care-i solutia?
Solutia in cazul punctual al autorului, dl Laurentiu Curca, este o declaratie raspicata prin care se delimiteaza de lucrurile prost vazute in Romania. In discutiile cu partenerii straini foloseste “Eu nu sunt tigan. Sunt roman!

Si, interesant, cand am spus asta, a zburat pe geam si cererea de pret mai mic decat cel din China: ca tot sunteti voi tigani.
Si, deodata, m-am simtit mai linistit, si mai bine. Da, acum urasc mai mult si mai clar. Refuz pe mai multi, si mai brusc. Dar viata mea e mai frumoasa. Pentru ca nu lucrez cu tigani. Pentru ca refuz sa continui cu cei care, fara obraz si Dumnezeu, imi negociaza pretul de la prima discutie, prin telefon. Pentru ca nu mai continui cu cei care mint, doar ca sa obtina un banut in plus.

Intreg articolul il gasiti aici, si chiar va recomand sa-l cititi pe tot.
O zi cu egalitate tuturor.

Romania intr-un gand de dimineata.

Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea
Ep. 6 – Respectul
Ep. 7 – Copiatul – Guest Post
Ep. 8 – Atitudinea – Guest Post
Ep. 9 – Cazul social
Ep. 10 – Dependenta
Ep. 11 – Talentul
Ep. 12 – Scuzele
Ep. 13 – Eficienta
Ep. 14 – Trasul de timp
Ep. 15 – Moderatia
Ep. 16 – Actiunea
Ep. 17 – Specializarea
Ep. 18 – Gunoaiele
Ep. 19 – Romanismul

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Lucrurile nu-s nici pe departe ce par a fi.

 1. Andreea says:

  Sincer…chiar el mi se pare putin ipocrit aici. Nu cred in asa ceva!!! Nu cred ca inca exista un barbat dintr-acesta.

  “Imi place de sotia mea, nu de toate femeile disponibile din jur. Iar daca sotia mea e indispusa, nu ma mana hormonii suplimentari sa sar pe vecina, mama, sora, la gramada, la intuneric.”

 2. Teodora says:

  Da, bine punctate multe…

 3. ab says:

  @Andreea daca ai putintica rabdare, viata s-ar putea sa-ti ofere si surprize :)

 4. Andreea says:

  @ab
  Oho…si cata am…
  Ma plictisesc pana si eu de atata rabdare :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *