Stimate domnule Ion Tiriac.

Asa incepe o scrisoare pe care un amic mi-a trimis-o acum vreo saptamana, o scrisoare deschisa prin care isi manifesta nemultumirea cu privire la serviciile prestate de una din companiile grupului Tiriac Auto. Am povestit despre ea aici si va intrebam daca sa o public sau nu. Feed-back-ul a fost clar pro-publicare, nu doar in comentarii si ci si mesaje private, de la oameni foarte diversi, cumva toti lovindu-ne la un moment dat de un vanzator incompetent. Eu cred chiar ca “Ion Tiriac”-ul din nume poate fi inlocuit cu multe alte nume si scrisoarea ar putea ramane la fel. Luati de cititi, si rogu-va insistent sa va dati cu parerea.

Stimate domnule Ion Tiriac,

va rog respectuos sa-i dati afara!
Pe ei, pe care-i platiti sa-si faca treaba, dar va saboteaza. Pe ei, care nu dau doi bani pe businessul dumneavoastra desi le dati destui bani sa duca acasa. Pe ei, pe cei ce va cred putred de bogat incat sa nu va pese daca vand sau nu ceva. Pe inconstientii care se uita la investitiile dumneavoastra ca la mofturi de bogat batran si nesatul. Pe ei, angajatii care isi iau jobul ca pe un dat ce li se cuvine si nu ca pe un privilegiu.
Pe smecherasii cu porniri de bogatasi snobi si mitocani pentru care gestul suprem e cand se dau jos din masina de curtoazie a dealershipului la care lucreaza, in fata cafenelei din Dorobanti, mintindu-se ca lumea toata e a lor.
Pe cei din cauza carora bagati bani degeaba in branding, marketing si comunicare.

Asadar, va rog sa-i dati afara si sa va luati ceva frumos de banii salvati.

Dati-i afara si deschideti pravalia doar o data pe saptamana cand veniti dumneavoastra personal si vindeti masini ca veti avea mai mult succes decat ei toti intr-o viata intreaga. Si daca ii puneti pe liber faceti rost si de masina de test, ca altfel stiti ca nu e rost de ea. Platiti niste reclama si anuntati lumea ca sunteti acolo si o sa vina. O sa vedeti. O sa vin si eu sa v-ajut. Pe gratis! Pe cuvant! Din pasiune pentru masini, atat.

Si cred c-o sa-mi vand si mie o masina. Cel putin o sa incerc. Si o sa fiu convingator asa cum am vazut in filme si pe afara pe unde si dumneavoastra v-ati mai intamplat. O sa pun pret pe mine, clientul, ala cu banii de dat si o sa-mi dau silinta sa mi-i iau. O sa ma tratez cu interes, o sa fac si tumbe in fata oglinzii, si, incredibil, dar adevarat, o sa-mi dau si masina la test, fara sa para c-o smulg de la gura copiilor muribunzi, sa ma duc dracului cu ea unde oi vrea numai sa mi-o cumpar cand ma intorc. Cu bani. Da, de aia de care cheltuiti dumneavoastra pe reclama, ca sa vina oamenii la magazin, de care cheltuiti pe angajati ca sa le vanda masini clientilor. Bani de aia de care cheltuie clientii atunci cand niste profesionisti stiu sa fie convingatori asa cum i-a invatat brandul, trainingurile, seful (desi asta e si el adeseori doar un baiat) si bunul simt. Corect, care?

Dar inainte sa-i dati afara pe showroomistii la costume cu pantofi intorsi la varf si figuri, puneti-i, vreo doua luni, sa plateasca din salariu (daca nu le ajunge sa se-mprumute) costurile fiecarei zile in care masina sta trista si nevanduta in raft. Sa inteleaga si ei despre ce e vorba in business.

Am cunoscut de curand un domn, neamt de fel, care vazandu-ma interesat de masina lui, n-a stat pe ganduri si m-a si invitat la fabrica, in Dulmen, doar, doar m-o convinge sa si cumpar. Un individ care nu ma vazuse niciodata in viata lui pan-atunci si care m-a crezut pe cuvant, desi puteam fi (si inca mai pot) un baiat dornic doar de o tura moca, fara obligatii. Am descoperit apoi ca era chiar amaratul de business owner care avea tot interesul sa-si dea osteneala si nu un angajat cu functie pretentioasa.
Sunt sigur ca si dumneavoastra ati proceda la fel domnule Tiriac daca ne-am intalni. Doar ca ne despart niste oameni pe care i-ati angajat tocmai ca sa faca treaba.
Si mai stiu si un italian si un englez si astia nu sunt decat niste angajati constinciosi incredibil de convingatori. Poate ii imprumtati si dumneavoastra.
Astfel si eforturile pe care le intreprindeti in mod curent ar da mai multe roade pentru ca omul de la front desk, strain fiind, cu educatie si bun simt, stie ca trebuie sa aduca return on investment patronului. Deci sa mestece singur posmagii pe care dumneavoastra aveti grija sa-i puneti in traista-i.

Pun pariu ca nu v-ati facut Tiriac Auto ca sa va dati mare la vecinii de la bloc ca aveti masini smechere si albe si nici ca sa agatati gagici cu ele. Si ma mai gandesc si ca, daca ati putea v-ati vinde masini si dumneavoastra insiva. Angajatii dumneavoastra au insa privilegiul de a le vinde clientilor. Si totusi refuza.
Atunci de ce va mai chinuiti atat? De ce nu-i dati afara? Sa fie iresponsabili si lipsiti de interes la ei acasa, nu la dumneavoastra, la Premium Auto.

Aceasta nu e o reclamatie! E o observatie si un sfat, daca imi permiteti, de la un milionar in idei la unul in euro.

 

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Stimate domnule Ion Tiriac.

  1. Ra says:

    Intreb, pe aceasta cale, autorul scrisorii, daca imi permite sa o public la mine pe blog… Multumesc anticipat ;).
    Gata, Andrei, am intrebat si autorul :)))!! Ca tie iti era lene sa-l intrebi, fiind si prieteni…

  2. Andrei says:

    Nu cred ca aceast scrisoare poate fi comentata de cineva atata timp ca nu stim exact ce s-a intamplat. Asa ca….

  3. Mihai says:

    Da. Atat timp cat nu strica peretele pe care este atarnata si nu e un deranj pentru decor.

  4. Ra says:

    Pai cine vorbeste de comentat? Era vorba doar de publicat…

  5. ab says:

    Ra, eu vorbeam de comentat cand spuneam “rogu-va insistent sa va dati cu parerea.”, iar Andrei a observat bine ca acestei scrisori ii lipsesc faptele prezentate coerent si concret.

  6. Ra says:

    aaah, scuze, eu credeam ca e vb despre rugamintea mea ;). Sorry, fac zacusca si sunt cam prinsa cu astea in bucatarie, mi-e greu sa ma concentrez si la altceva :))))

  7. Mihai says:

    @ab

    nici nu e nevoie. nu e o plangere penala si nici la opc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *