Cu cat inaintezi…

… in intelepciune (varianta eleganta pentru varsta) cu atat devii mai intolerant in diverse privinte. Pe de o parte tie ti se dezvolta si inradacineaza o serie de tabieturi, iar oricine face altfel este un prost. Dar aceste tabieturi sunt doar inceputul, pentru ca aria de intoleranta poate merge mult mai departe. Te enerveaza un anumit partid, o anumita persoana de la TV, o anumita categorie sociala, poti sa incepi sa devii chiar un pic rasist daca ai un mediu care sa te ajute. In mod evident, nici eu nu sunt ocolit de “intelepciune” si observ ca sunt din ce in ce mai intolerant. Ultimele victime sunt ipocritii. Aveam eu un cui impotriva ipocriziei de mai multa vreme, dar in acest sezon de primavara-vara 2010 a inceput sa-mi vina sa-i calc cu masina :). Sa luam spre exemplu acele persoane care vad paiul din ochii altora, ocolind barna din ochii lor. La un pas am fost in ultima saptamana sa ma cert si cu vreo 2-3 cunoscuti fix din acest motiv, in prima faza reactionand foarte violent (a se citi radical) iar mai apoi impunandu-mi sa nu ma isterizez si sa subliniez, eventual ironic, ca au asa de mare dreptate si ca ii admir pentru ca ei reusesc si eu nu. Din acest moment mi-am propus sa fac o lista cu aceste “calitati” ce scot fiara din mine si pentru fiecare in parte sa-mi adum macar 2 variante de a reactiona, civilizat si mai putin impulsiv. Nu o fac pentru a pastra relatia aparenta cu ei, ci pentru nu o lua eu pe mai multe carari decat e cazul. Este sau nu asta un semn de intelepciune?

Pentru ca e luni, si pentru cei mai multi e important inceputul, sper sa incepi saptamana cu multa toleranta!

PS: Te-ai surprins reactionand similar la “calitati” d-astea ce dau pe afara la altii?
PS2: In acest weekend a fost raiul subcrierilor si a invite-urilor. Vreo 9 persoane s-au abonat la blog (daca mai aveti prieteni, rude, vecini, acum e momentul) si vreo 12 m-au adaugat in lista de prieteni virtuali la facebook. La astia din urma n-am raspuns inca. Le fac lista de calitati :)
PS3: Pentru ca acest post nu are niciun link extern (asta i-ar mai fi lipsit) m-am gandit sa va propun un cantec de meditatie plin de smerenie si de cimpoaie. Enjoy!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Cu cat inaintezi…

  1. ana says:

    un punct pentru tine! nu merita sa iti irosesti energia pe cine nu merita… si nici cauciucurile, bara, spoilerul…etc sa ai o saptamana cu ganduri linistite, de impacare cu tine insuti si cu cei din jur.

  2. nanook says:

    bogdan, rog a nu se confunda varsta cu intelepciunea. intelepciunea vine si mai repede decat varsta cand faci pe tine si nu mai recunosti pe cei din jur. iar cei inacriti de viata nu vor avea parte de intelepciune, desi se spune ca iluminarea poate veni la orice varsta … sau de loc.
    subiectul ma incita, deoarece ‘pe piata’ se gasesc o multime de indivizi suparati pe toata lumea, inclusiv pe ei insisi. astia sigur nu sunt ‘intelepti’. acceptarea vietii, a celorlalti, starea de pace interioara si transmisa si celor din jur fac parte din intelepciune. o zi excelenta, n.

  3. Clod says:

    Neata Andrei! Nu ma bucur neaparat, dar e ok sa stiu ca nu sunt singura care incepe saptamana cu o astfel de stare. La ce am devenit intoleranta? In primul rand la prostie si proasta crestere…si desi stiu ca se spune ca pe prost il omori cu tacerea, nu pot, tot incerc sa conving oamenii ca se poate vindeca.
    Sa avem cu toii o saptamana linistita si sa speram ca intelepciunea ne va ajunge usor, usor…

  4. madellaine says:

    propun sa facem un club…al inteleptilor lipsiti de intelepciune, al tolerantilor ,lipsiti de toleranta….si stii bine ca am mai avea multe categorii de adaugat!…doritori gasim…deja am o mini lista de personaje ce s-ar califica ,fara mari greutati….la subscribe:(
    dar ,pana atunci, astept cu nerabdare lista cu acele “calitati” transformatoare….ce ne pot inspira si la …continuarea categoriilor de inscris in club!:)
    o zi fara “calitati”, sa ai!

  5. In ordinea commenturilor voastre:
    @ana – stai linistita. nu intentionez sa calc pe nimeni cu masina in urmatoarea perioada.
    @nanook – ma enerveaza faptul ca m-am mai calmat dupa ce am citit commentul tau :) Dar totusi cand iti vine in trafic saaa… tot pace si liniste interioara le transmiti?
    @clod – for the record, nu am inceput saptamana impreuna. Daca s-ar fi intamplat asta, ar fi stiut ca nu e singura in starea asta, n-ar fi asteptat sa scriu eu pe blog… sau good cover! ;) totusi despre ce stare vorbim?
    @madellaine – tu si scoringurile tale. Mie imi plac cluburile in care sunt invitat, nu alea in care trebuie sa dau examen ca sa intru. Ti-as raspunde si la ultima fraza, dar n-am reusit sa trec de “dar” :)) PS: fara calitati mi-a fost ziua. pana acum.

    • nanook says:

      andrei, chestia cu pacea interioara se aplica doar la propria persoana. pe cei din jur ii influentezi prin atitudinea ta, inexplicabil dar adevarat. am probat si merge.

  6. corina says:

    impunerea este si ea o agresiune, nu fata de altii, fata de tine…

  7. corina says:

    si pentru ca suntem oameni, intre noi… http://reflect2u.wordpress.com/2010/01/31/agresiuni/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *