Scapam si noi de griuri?

Cred cu tarie ca una dintre caracteristicile de baza ale unui om bine pregatit din punct de vedere profesional este hotararea. Capacitatea de a decide. Nu poti pretinde ca stii foarte bine ce ai de facut in momentul in care, pus in fata unei situatii de alb sau negru, tot oscilezi intre cele doua, fara sa fi capabil sa renunti hotarat la una dintre ele.

Riscul si liderul.
Parte din jobul de conducere este riscul asumat. Logic ca deciziile nu-s usor de luat, dar cantareste-le si apoi pune mana pe o varianta si gata. Fii lider! Nimeni nu va urma pe cineva care se tot intoarce din drum gandindu-se ca a gresit poteca. Sau il urmeaza doar ca sa-i ia locul, nu din convingere.

Tonuri de gri.
Luarea unei decizii e o treaba complexa, ca daca era simpla ne puteam conduce singuri. Pentru a putea spera la decizia potrivita (atentie, nu cred ca exista decizie corecta), trebuie in primul rand sa te documentezi, sa fi informat. Cu cat esti mai informat cu atat mai complexe ti se par optiunile. Nu mai sunt albe sau negre si doar griuri, mai mult sau mai putin inchise. Si aici vine partea frumoasa: luarea deciziei este capacitatea de a analiza, sintetiza si prioritiza astfel incat optiunile sa fie readuse din nou in stadiul de alb sau negru.

Acum sa ridice mana sus cine are sef ce se pierde si cu harta-n mana. :D

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Scapam si noi de griuri?

  1. Cristian Cartzu says:

    De analizat e usor, de tras concluzii un pic mai greu, dar nici aici nu e o problema. De asumat insa raspunderea pentru niste decizii, de condus niste oameni sau un proiect pe un drum si de suportat si ancitipat consecintele deciziilor asta este cheia. Arta. Richard Branson are niste invataminte foarte interesante pe aceasta tema, leadership si management.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *