Cred ca-s resemnat. Un pic. (2)

In aceasta saptamana am auzit cateva chestii care par haioase, dar sunt extrem de adevarate si triste in acelasi timp. Ambele sunt despre miscarile de protest. Asta ca o continuare a ceea ce spuneam aici.

Prima dintre ele, nici nu stiu unde am auzit-o, posibil la birou, si care spunea cam asa “daca revolutia nu s-ar transmite la televizor pe 10 canale, ar fi mai multa lume in strada”. Haios formulat, dar corect enuntat pentru simplul fapt ca romanii sunt niste fiinte ce traiesc pe canapea in fata televizorului. Asta nu o spun eu, din rautate, cu multele cercetari sociologice facute pentru industria de marketing. Asta explica buna-starea televiziunilor generaliste, audientele inca ridicate pe emisiunile de proasta calitate si faptul ca romanul inca prefera sa vada acelasi film a 5-a oara in loc sa iasa din casa sau sa ramana acolo si sa faca altceva cu timpul lui. Tot din nefericire, numarul celor care ar iesi pe strada daca lucrurile nu s-ar intampla si la tv ar fi mai mare mai ales din curiozitate. Ceea ce iarasi n-ar fi de un ajutor real pentru “revolutionari”.

A doua chestiune mi se pare mai grava prin simplul fapt ca nu este perceputa ca atare. Am fazut pancarte pozate pe internet cu mesaje total fara noima in ceea ce priveste natura protestelor si scopul lor initial. Cele de mai jos sunt doua exemple din multe altele.


Sursa foto: pagina de Facebook a lui Radu Velcea.

Si-a pus cineva problema ca pancartele astea nu sunt intamplatoare? Ca astfel de mesaje i-au fata mesajelor reale ce indeamna la conflict si proteste? Ca ar putea fi concepute special pentru a plasa in derizoriu intreaba miscare de protest? Cine ia in serios o masa de oameni cu o mie de mesaje, dintre care 10% sunt puse “la misto”? Daca simtiti nevoia sa intrebati cum se poate intampla asta, poate ca ar fi bine sa cititi altceva, iar asta este aroganta pe care mi-o asum.

Si Cristi Dorombach pomeneste si el de lucruri facute cu acelasi scop, si anume agitatori chiar din randul jandarmilor. Atat timp cat nu se ating niste cote de violenta, jandarmeria nu poate interveni in forta pentru imprastierea manifestantilor, pentru ca nu primesc ordin, ordin ce trebuie sa vina doar in anumite situatii.

Protestarii reali poate ar trebui sa fie mai atenti cu cine se asociaza si pe cine primesc in grupul lor cu scop comun. Mai multi nu inseamna neaparat mai bine.

PS: pe aceeasi tema: Cred ca-s resemnat. Un pic. (1) , Politica si norodul*

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *