Dilema privitorului: tendinte.

Nu vreau sa ma ascund dupa deget, asa ca o zic direct ca sa se stie de la bun inceput despre ce vorbesc: sunt contrariat si dezamagit de reactia celor ce arunca un ochi din cand in cand in ceea ce priveste unele postari. Pentru ca nu sunt vreun guru al scrisului si blogul meu nu este vreun exemplu in blogging, am sa explic folosind alte exemple, mai relevante.

Am imbratisat fast-food-ul printr-o alegere. Fie ma duc in piata imi iau ce-mi trebuie, ma duc acasa si gatesc ce vreau, fie am duc si stau 5 minute la coada si mananc ce vreau. Alegerea e simpla pentru ca-i comoda.

Am imbratisat masina pentru ca nu ma inghesui cu nimeni in ea si pentru ca ascult ce vreau la radio. Alternativa e de obicei transportul in comun, unde deseori cu metroul ajungi mai repede. Alegerea e din nou simpla, desi sacrificam ceva mai contabilizabil cum e timpul si banii de carburant, pentru confortul personal. Pentru ca alegem sa fim comozi.

Alegem sa nu iesim la Let’s Do It Romania pentru ca si asa ies 250 de mii de oameni, care probabil se simt vinovati ca arunca gunoaie pe jos. Eu nu arunc deci ma duc la film mai bine. Scaunul de la cinema este mai comod decat mersul cu saci plini prin padure.

Alegem sa nu ne cerem drepturile pentru ca nu vrem sa facem scandal. Ar crea deranj si riscam si un abuz. Alternativa ar fi sa te numeri printre cei de la Universitate, chiar daca nu te identifici cu ei. E mai comod acasa, injurand guvernul pe un blog sau un site de stiri. Ca si comentator anonim, ca e mai comod.

Alegem sa trecem pe langa un om care are nevoie de ajutor, pentru ca sigur se gasesc altii sa-l ajute. Nu e responsabilitatea ta. E mai comod sa intorci capul.

Alegem sa privim si sa aprobam doar ce ne este comod, pentru ca suntem lasi si ignoranti. Alegem sa credem ca lumea in care traim e buna, pentru ca e mai comod pentru noi decat sa ne facem griji incotro ne indreptam. Alegem de multe ori gresit, pentru ca suntem prea comozi sa facem alegerea corecta.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Dilema privitorului: tendinte.

  1. Cristian Cartzu says:

    Bun! E clar ca esti dezamagit de reactia cititorilor tai. Alegerile sunt subiective, deci n-ar trebui sa te deranjeze acest lucru. Cei ce ii pun pe altii pe primul loc sunt adevaratii lideri inca din antichitate. Insa, in zilele noastre acestia sunt niste idealisti si de cele mai multe ori sunt ignorati si considerati ciudati sau naivi. Iti pare ceva cunoscut?

  2. ab says:

    @Cristian Cartzu Imi pare hilar faptul ca ne grabim sa condamnam greselile trecutului cu mare usurinta, dar le repetam cu naivitatea bolnavului de Alzheimer. Imi pare ingrijorator ca regret analfabetii din trecut pentru simplul fapt ca stiau sa aprecieze un om educat. Acum, si-au facut un cult propriu, pe principiul democratic ca majoritatea decide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *