Dr. House avea o vorba.

Avea el mai multe, dar cea care m-a marcat din primul episod vazut (pilotul – ceea ce ma face sa cred ca era importanta), a fost: “everybody lies“. Dar ce-i de facut cu asta?

Luam cauzele pe rand.
De ce te-ai apuca sa minti? Pentru ca ai un motiv. Motivul este ce te face sa devi ipocrit peste masura si sa iti tradezi de cele mai multe ori o persoana la care pana in acel moment tineai. Si care poate fi motivul? Poti sa vrei ceva de la acea persoana si numai asa crezi tu ca poti sa obtii acel ceva. Mai e o varianta care la prima vedere pare mult mai legitima: minti ca sa protejezi. Dar ca sa fim sinceri de cele mai multe ori incercam sa ne protejam pe noi de fapt. Apoi pe altii. “Nu ti-am spus pentru ca te-ar fi intristat“. Suna cunoscut? Normal ca da. O facem des. De cele mai multe ori din comoditate. E mult mai complicat sa inveselesti pe cineva (asta daca iti pasa) dupa ce-i dai o veste proasta. Asa ca mergem pe calea mai usoara. Imi pare rau: alte motive nu mai vad. Daca mi-a scapat vreunul, dati un semn. Dar sa fie motiv, nu o nuanta a celor doua de mai sus.

Cum tratam?
Pastile de curaj. Astfel de pastile ar trebui inventate. Sau niste cursuri de curaj. Cred ca ar ajuta pentru ca iti trebuie un pic de curaj sa spui adevarul si sa risti sa superi. Sau sa rogi pe cineva sa faca ceva pentru tine. Cat despre aia cu protejatul, cat de bine se va simti cineva a carui incredere a fost inselata? Poftim? “Nu o sa afle“. Deci ne pricepem bine sa mintim. Si daca se prinde fara sa-i spui tu primul ca ai gresit? Ar trebui sa te ierte? Ar trebui sa te considere in continuare un prieten? O persoana de incredere? Sau vei spune ca mintim doar necunoscuti? Da. Asta te face mult mai bun.

Am facut-o?
Da. Pentru ca “everybody lies“! Doar nu se astepta cineva ca eu sa fiu vreo exceptie, nu? Si acum e firesc sa va intrebati oare ce vreau de la voi si cand v-am mintit. Succes!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Dr. House avea o vorba.

 1. Nicoleta says:

  De ce nu?Poate ai fi fost exceptia care confirma regula.

 2. ab says:

  Nicoleta, oh, you’re too kind! :)

 3. Andrei Catalin says:

  Parca ai mai avut un post legat de o minciuna? sau nu mai tin eu minte bine.

  cred ca am spus si acum, pentru mine minciuna este necesara. nu pot trai fara ea. urasc ca trebuie sa mint, urasc ca trebuie sa par altcineva decat sunt. nu ma astept sa inteleaga cineva, nici macar tu, chiar daca ai avea toate arumentele pentru care eu trebuie sa mint. important e sa avem o limita… si sa recunoastem fata de persoanele care merita.

  sunt clar convins ca toata lumea minte, fara nici o exceptie. dar sincer, imi vine greu a crede ca tu minti despre lucruri importante :) singurele dati cand te-as vedea eu pe tine mintind, ar fi poate atunci cand spui ca te doare capul, doar ca sa eviti anumite situatii :)

 4. Andrei Catalin says:

  *Atunci nu Acum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *