Tu de unde-ti iei lumina?

Desi pare o intrebare mai degraba de sezon pentru perioada din preajma Pastelui, este o intrebare care se refera la sensul propriu al expresiei. Pentru ca de cativa ani sunt din ce in ce mai interesat de tot ce inseamna solutii alternative de producere a energiei si de exploatarea ei intr-un mod eficient, mi-am adus aminte ca de ceva vreme am vazut un documentar facut foarte profi de DW. L-am gasit si pe net, asa ca vi-l prezint azi.

Acum vreo 6 luni mi-am spus ca trebuie sa fac o schimbare in ceea ce inseamna eficienta consumului de curent pentru iluminat la mine acasa. Asa ca am facut cateva schimbari de baza. Dupa renovarea la care inca visez, vor urma si altele. Pana atunci insa, am inlocuit lampa de birou cu un stripe de LED-uri. Am schimbat toate becurile cu unele “economice”. Apoi am inlocuit cateva becuri economice pentru ca intarzierea la aprindere poate fi foarte enervanta in anumite situatii. Vezi holul de la intrare sau baia. La ultima am apelat mai mult ca test la un bec pe baza de LED. Sunt multumit de consum (7W) si de promptitudine. Lumina nu este cea mai puternica insa si cineva simt nevoia pentru inca unul de aceeasi putere acolo. Fericit de optimizari m-am apucat chiar sa propovaduiesc si catre altii experientele mele. Dupa ce am vazut documentarul de mai jos, well, m-am mai linistit cu raspanditul noii religii.

Te-as ruga sa te uiti si sa iei aminte. Mie unul becurile cu LED nu mi se par o solutie de moment pentru ca pretul lor este ridicol de mare. E drept ca sunt mai multe componente in el, dar LED-urile in sine sunt foarte ieftine si sa dai vina pe un circuit integrat care-l controleaza e hilar. Sunt componente de calculator care costa cam tot pe acolo si sunt mult mai complexe ca si circuit si functii. Despre riscul din film pot spune doar ca-s mult mai ingrijorat de faptul ca becurile nu se colecteaza selectiv, decat de intoxicarea pe care as putea sa o patesc cand sparg becul in casa. Pana acum nu am spart niciun bec.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *