Chestii nocive intr-o relatie: sustinerea neconditionata. (1)

Sunt fara indoiala mai multe lucruri nocive in relatii si poate cu timpul o sa trecem prin o buna parte din ele. Asta ar fi si motivul pentru care exista un (1) in titlu. Motivul pentru care scriu despre asta este ca am vazut in weekend un episod din The Big Bang Theory in care se pune accentul indirect si pe acest aspect al relatiilor. Desigur vorbim de un film unde lucrurile sunt dramatizate intentionat, dar nici in viata reala lucrurile nu sunt foarte departe in unele cazuri, din nefercire.

Ce inseamna neconditionat?
Inseamna in mare parte “no questions asked”. Sau daca tot intrebi ceva atunci ar fi bine sa intrebi “cat de sus?” atunci cand ti se cere sa sari. Inseamna in mare sa nu gandesti, doar sa faci. Ei bine, daca asa stau lucrurile am senzatia ca nici nu trebuie sa mai explic de ce e nociv. Si totusi, Hitler a fost sustinut neconditionat. Drumul pe care pornea el insa era extrem de gresit. Ori, intr-o relatie fiind, iti doresti multe lucruri de la partener, dar sa greseasca nu e unul dintre ele.

Ce inseamna sustinere?
In opinia mea vorbim de o vorba buna dupa un esec. De o imbratisare atunci cand ceva doare. Despre o mana de ajutor atunci cand situatia o cere. Si poate si cand partenerul o cere. Cred totusi ca si contrazicerea argumentata este o forma de sustinere pentru simplul fapt ca daca eu plec spre Pitesti si ajung in Otopeni un individ care mi-ar spune ca am gresit iesirea din oras desi imi contrazice decizia totusi e bine intentionat si ajuta. Nu?

Si de ce nociv?
Pentru ca o greseala initiata de un partener si sustinuta de celalalt este tot o greseala. Mai mult, este o greseala facuta de amandoi si consolarea dupa esec s-ar putea sa devina de fapt o discutie de gasire a vinovatului. Apoi, nu ai cum sa te simti bine stiind ca ai propus ceva gresit si nici daca ai sustinut ceva gresit (din obisnuinta, din neatentie, din complezenta). Este nociv si pentru ca unii oameni nu sunt construiti pentru a sta pe margine si a primi directive. E nociv si pentru ca daca vezi greseala si nu actionezi creezi un conflict interior care nu are cum sa-ti faca bine.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Chestii nocive intr-o relatie: sustinerea neconditionata. (1)

 1. Alex says:

  Cred ca ar trebui sa dai si exemple mai concrete…

  Eu, de exemplu, sunt adeptul sustinerii neconditionate intre persoanele care se iubesc, daca unul dintre parteneri crede in ceva si si-a pus in cap sa faca acel lucru. Nu sunt de acord sa-i “tai craca” si sa nu-l sprijini doar pentru ca “s-ar putea sa nu reusesca”.

  Binenteles, asta pana la un anumit punct. Daca face alegeri vizibil ilogice, sunt de acord cu retragerea sustinerii… dar nu sa se plece din start cu ideea preconceputa “eu nu cred/nu-mi place/stiu ca nu o sa mearga, deci nu te sustin”.

  • ab says:

   Alex, multam de parere. In mare este cam ce am spus si eu. Nu vreau sa dau exemple pentru ca voi limita subiectul. Insa pot sa-ti spun clar ca vorbim despre situatii la care te-ai referit si tu. Adica nu o sa sustin niciodata ce stiu din start ca este o directie gresita. Prin sprijin inteleg ajutor concret oferit pentru a infrunta o situatie noua sau a depasi un obstacol. Cat despre decizii, e si mai simplu: nu pot sa las pe cineva sa faca ceva ce stiu ca e gresit, periculos sau mai stiu eu cum fara un “heads up”. Dupa daca vrea sa incerce, teoretic stie in ce se baga. In filmul la care faceam referire lucrurile stateau cam asa: A: pentru a reusi in cariera de actor va trebui sa-mi concentrez toata atentia asupra ei. R: corect si te sustin in acest sens. A: asa ca mi-am dat demisia de la job. R: aaah… nu e un pic cam radical? A: pai nu ai zis ca ma sustii?

 2. Cristian Cartzu says:

  Interesanta tema, dar cumva nesurprinzatoare. Adica este un pic obvious ce spui aici in primul rand pentru ca “neconditionat” inseamna in primul rand total dezinteresat, iar asta prin extensie se anuleaza in momentul in care iti pasa de persoana in cauza. Atunci e normal sa vrei sa o protejezi, ajuti, etc. Deci, sustinere neconditionata este utopic si in teorie destul de nociv. Practic amandoi aveti dreptate. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *