Cine se mandreste ca te cunoaste?

Stiti cu siguranta mandria pe care o afisam cu totii despre cum cunoastem noi personal (desi in multe cazuri inseamna ca ne-am aflat la un moment dat singular cu acea persoana in aceeasi camera) diverse vedete (folosesc “vedete” in ideea de persoane publice, cunoscute publicului mai mult sau mai putin larg). Cum v-o explicati? Pentru ca mie imi vine in gand o singura varianta, puerila si destul de trista: sunt mai valoros/interesant in ochii altora daca sunt asociat cu o vedeta. Daca am lua-o pe drumul invers?

Pentru cine esti tu “vedeta”?
Cu totii am trecut printr-un stadiu de acest gen, nu e cazul sa va panicati. In scoala generala era o mandrie sa stii pe cineva din clasele mai mari. Eu unul aveam cativa pusti de la bloc care ma salutau foarte evident si foarte mandri cand erau in gasca cu colegii. Le-am raspuns de fiecare data adaugand si numele lor. Imi imaginam ca in felul asta ei pot demonstra ca ii cunosc si mandria lor era justificata. Sigur ca era un joc destul de superficial, dar este o dovada ca dintotdeauna ne-am dorit recunoastere, fie ea si legata de simpla prezentare, din partea unor oameni pe care ii consideram importanti. Deci primul pas este clar acela de a cunoaste pe cineva mai in varsta. Ca fapt divers pustii aia inca ma mai saluta.

De unde vine nevoia asta?
O fi vorba de mandria generata de invidia celorlalti? Sau o fi doar simpla noastra nevoie de recunoaste a meritelor sau a valorii personale? Partea asta va ramane deschisa pentru ca mie nu prea imi este clar, asa ca, prin exemple de la voi sper sa putem sa ne facem vreo idee.

PS: Si nu puteti nega nevoia asta sau existenta ei pentru ca acum va aduc pe masa pozele de tip “eu la…” si “eu cu…” care impanzesc profilele mai mult sau mai putin publice, da? Uite si un exemplu.

bear-with-me-small 1

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cine se mandreste ca te cunoaste?

  1. Mary says:

    Foarte pe scurt, pentru că nu prea sunt omul potrivit să comentez la subiectul acesta. Totuşi simt nevoia, să zic şi eu ceva. E bună întrebarea: Pentru cine eşti tu vedetă? doar că pot să-ţi răspund, fără frica de a greşi, că sunt atât de neînsemnată că nu cred că sunt vedetă pentru cineva. Din păcate. De obicei vedete pentru noi nu pot fi decât persoane care se remarcă prin prezenţa lor, pe care le poţi admira sau aprecia, ai motive temeinice să le admiri, oameni care au reuşit în viaţă, oameni curajoşi , oameni activi. In ce priveşte dorinţa cuiva de a se mândri că ele cunosc aceste vedete, nu ştiu ce să spun, probabil dorinţa de a creşte puţin în ochii celorlalţi. Ce să spun? A putea să spui de cineva că-l cunoşti, ai dreptate, trebuie să fi fost cu cineva în aceeaşi încăpere. Se poate însă întâmpla ca cineva să fie “vedetă” pentru tine, model să spun aşa, şi persoană pe care o admir , chiar dacă nu te-ai întâlnit niciodată cu ea în aceeaşi încăpere, dar printr-un concurs de împrejurări ai avut ocazia să cunoşti destul de multe despre acea persoană, în măsura în care ai avut prilejul să-i asculţi sau să-i citeşti opiniile, să-i vezi reacţiile în anumite situaţii, de exemplu în mass-media, şi să-ţi formezi o anumită părere, care să îndreptăţească admiraţia. Dar nu poţi spune că o cunoşti, ci doar că o ştii, că o apreciezi, că este pentru tine un model sau că este persoană demnă de a fi admirată şi considerată vedetă după comportament, nu mă refer aici la cancanuri. Persoana din fotografie habar n-am cine este şi dacă ai pus-o acolo doar ca un exemplu simbolic că o ţine ursul în braţe, asta-i altă problemă, dar habar n-am care este legătura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *