Pentru ca in…

… mod normal Duminica isi facea loc un episod despre Romania pe blog, gandul azi imi zboara la cateva chestii, tot romanesti, privite insa mai relaxat un pic, ca prea suntem incruntati in rest.

Asadar, din ultimile zile de calatorii mi-ar fi placut sa-mi notez niste chestii observate care sa dovedeasca cat de batuti in cap suntem, dar notatul si condusul nu prea imi ies mie bine daca le fac simultan. Scriu urat. Spre exemplu va pot spune fara niciun dubiu ca Vestul bate Estul. La trafic si infrastructura ma refer. Si cand spun infrastructura nu ma refer aici doar la lipsa gropilor (care nu lipsesc nici acolo, dar parca-s mai rare) ci la modul in care arata soseaua. Daca mergi de la Lugoj la Timisoara vezi atatea semne si marcaje de circulatie de o iei razna. As avea totusi de reprosat un lucru insa: ne-am chinuit sa invatam ca in sensul giratoriu au prioritate cei ce se invart, apoi n-ar fi mai bine s-o lasam asa peste tot unde apare o gramada de pamant in mijlocul drumului. Aici am intalnit in tara multe sensuri giratorii gay. Adica pe invers, cu semne proprii si reguli ce te confuzau un pic.

Apoi ar mai fi un truc pe care l-am sesizat la masinile scumpe. Romanul nu e bogat ca n-are de unde, iar cand isi ia masina, ca sa fie mai ieftina o ia fara semnalizare. Am vazut o groaza la care semnalizatoarele sunt doar de design. Iar la acelasi capitol al pericolelor pe sosele apare necesitatea popularizarii in aplicarii legii ce spune ca pe un drum public nu ai voie sa mergi cu mai putin de 10 km/h sub viteza admisa. Si daca nu-i o lege ar trebui sa se dea una. Am fost foarte aproape sa ma urc pe o Dacie 1300 cu lumanari in loc de stopuri ce rula fin pe Valea Oltului cu 45 la ora de poveste. Pesemne ca admira ninsoarea.

Tot la capitolul trafic, in Vestul nostru civilizat regula benzii de depasire la deal este aplicata corect. Banda a doua dispare cand se ingusteaza drumul si nu banda 1 ca la noi, astia de la tara. Logica e simpla. Daca depasesti un tir nu vezi semnele de pe dreapta cum ca se ingusteaza banda si te trezesti cu el peste tine. In schimb marcajele de ingustare de pe jos le-ai vedea ca in Romania plina de surpriza in asfalt numa’ pe jos te uiti :)

Si in fine, rolul televiziunii e important. Ma uitam ieri la stiri la ora 19. Imi cer scuze daca am dezamagit vreun fan facand asta. Promit ca nu sa ma mai uit. 3 morti, 7 raniti, 3 masini facute praf este balanta ninsorii si a drumurilor necuratate. Si cu chestia asta au speriat pe toata lumea care nu conduce. Mi-au sunat telefoanele ieri spunandu-mi ca se circula nasol in tara, ca e zapada peste tot si ca e rau. Eu fiind pe o sosea uscata pe unele bucati si umeda pe altele in drum spre Sibiu. Desigur am incercat sa-i linistesc pe toti si sa-i sfatuiesc cu caldura sa nu mai generalizeze ce vad la TV pentru ca nu e chiar asa. Nu stiu de unde avem noi pretentia ca drumurile sa fie ca in palma iarna, in conditiile in care ne plangem ca totul merge prost in tara asta. De ce deszapezirea ar functiona ca o magie. E o prostie! Drumurile nationale au fost deszapezite ok, am circulat pe ele.

In rest, duminica placuta si imprietenire rapida cu zapada iti doresc!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *