Asigurarile din lene si frica.

Discutam in weekend cu niste prieteni despre costurile asigurarilor de sanatate de prin tarile mai civilizate. Unul dintre exemple era ca o nastere normala in spital te costa 15.000 de dolari, asta asigurat fiind. In mod firesc discutia a mers si in alte directii, dar concluzia a fost ca asigurarile sunt in general niste prostii.

Dupa ce am facut greseala sa-mi cumpar masina cu valoare de nou de peste 15.000 de euro, pot sa va confirm si eu ca Casco-ul este o prostie. In primul rand din punct de vedere al calcularii costurilor. Pe mine in anul 5 de asigurare, rata este de 1400 de euro, adica fix ca in primul an, in conditiile in care valoare asigurata a scazut la jumatate.

Suntem niste lenesi.
Ne facem asigurari pentru a ne lua griji de pe cap. De ce? Pentru ca suntem comozi din fire. In fapt iti iei o grija de pe cap si o inlocuiesti cu alta. Adica, iti iei gandul de la suma pe care o platesti daca comiti o greseala in trafic, dar iti adaugi pe cap grija de a produce mai multi bani pentru a plati o asigurare. Pare logic comportamentul nostru? De cate ori ati auzit pe cineva spunand nepasator despre masina ca nu-l intereseaza, ca are asigurare? Pare ca stie despre ce vorbeste?

Suntem niste fricosi.
Ne facem asigurari de frica. Ne e frica ca s-ar putea sa gresim la un moment dat si in loc sa investim in perfectionarea noastra pe anumite domenii, investim intr-o hartie care ne da voie sa nu ne pricepem. Evolutia speciilor a functionat dintotdeauna prin mediu concurential in care cei mai puternici au supravietuit. Mai putin omul. De ce? Pentru ca prefera sa se asigure in loc sa evolueze. Iar aici calculul e simplu. Peste 50% din accidente sunt unele usoare, generate de neatentie si lipsa de reflex. Cu 1500 de Euro poti sa alimentezi cu 1300 de litri de combustibil, combustibil cu care ai putea parcurge, la 10l/100km, 13.000 de km in plus in fiecare an. Asta in conditiile in care majoritatea soferilor conduc pana in 15.000. Credeti ca dublarea distantei ar face din noi soferi mai buni? Sau ala e rolul asigurarii?

Care-i efectul asigurarilor?
Omul, condus de un marketing foarte bine pus la punct a ajuns de-a lungul vremurilor sa ia decizii din ce in ce mai proaste in ceea ce-l priveste. Ii e frica de multe lucruri, iar la asta televiziunea contribuie la greu cu programe ce construiesc un peisaj de groaza in care chipurile traim in fiecare zi. Prefera sa se ascunda de situatii in loc sa le infrunte si sa invete sa le controleze. Parem inteligenti?

Sa aveti o zi macar cu o decizie luata in interesul vostru.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Asigurarile din lene si frica.

  1. Pingback: Gandul de dimineata » Experimentul Friday Special.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *