Mi-e dor de un Forzza “Cineva”.

Ma refer la o scandare de galerie buna, scandare cu origini italiene. Ca si pizza, daca vreti. De ce imi e dor? Pentru ca incerc sa inlocuiesc dorul de fotbal cu dor de atmosfera din tribuna.

Noi in materie de suporteri n-am stat niciodata bine. Ma rog, acum depinde ce inseamna bine. Eu cand spun bine includ si “civilizatia” in ecuatie, ba chiar si bunul simt. De cunoasterea sportului la care ne uitam nici nu incape discutie. Am stat binisor poate cand a revenit Poli Timisoara in forta in Divizia A si umplea stadionul. Eu mai ca m-as fi indepartat de la echipa cu care tineam de cand ma stiam, doar pentru ca-mi placea Paltinisanu plin ochi. N-am sa uit nici contradictia de sentimente pe care am trait-o la un Poli – Steaua 1-8¬†(vezi ultimele 30 de sec din clip daca nu stii despre ce-i vorba). ¬†Atunci am zis: avem suporteri si in Romania. Apoi, au jucat cu UTA Arad. Si s-au batut cu cei adversi. I-am renegat instantaneu. Imi ucideau singura speranta. Iar asta se intampla prin 2000.

Daca analizam Europa de azi, vedem stadioane pline in Germania, cu coregrafii imense. Vedem stadioane pline si in Spania, dar mai mult la Barca si Real. Vedem si in Anglia, iar aici treaba pare mai autentica decat in rest, unde marketingul si-a facut treaba bine. Si la noi se mai umple cate unul din cand in cand. Cu indivizi, injurii, trivialitati, ura, refulari. Cu suporteri niciodata. Cred ca e normal sa-mi fie dor de un Forzza Cineva. Mai ales intr-un fotbal in care mersul la stadion este egal cu preocuparea necontenita despre mama alorlalti.

Pana cand o sa vad si la noi, ma uit cu jind la altii.This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mi-e dor de un Forzza “Cineva”.

  1. Nu sunt de acord cu tine si sa iti spun de ce. Cand Dinamo a jucat in Stefan cel Mare cu Mediasul, a avut 5000 de suporteri. Cu o luna inante, a jucat pe Stadionul National tot cu Gaz Metanul si a avut doar 20.000 de spectatori pentru ca nu s-au inteles cu jandarmeria, altfel ar fi fost mai multi.
    Un stadion civilizat, decent, un marketing adecvat aduce spectatori, care platesc bilet, care consuma “marketing”. Deci, prefer un stadion cu spectatori, dar mai putin spectaculos poate, decat unul cu suporteri care realizeaza coregrafii.

  2. ab says:

    @Marius, sa stii ca eu SUNT de acord cu tine. Si-ti spun si de ce. Fara indoiala cu spectatori e mai bine decat fara. Interesul spectatorilor ajuta sportul respectiv sa se dezvolte. Atat la nivel de club cat si la nivel de fenomen. Dar daca tot am ajuns la “fenomen”, mie imi este dor de suporterii aia autentici, care traiau fiecare dribling a lui Hagi. Aia care il aplaudau cand nu-i iesea o faza. Pentru ca daca vorbim de numar aici, prefer oricand cei 3000 de suporteri ai Oltchimului decat cei 20.000 ai lui Dinamo. Si nu clubul conteaza. Ci calitatea de suporter, nu doar de platitor de bilet. Poate ca despre ce vorbesc eu este doi pasi mai incolo, iar primul pas este ceea ce spui tu. E foarte posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *