Paradigma contrazicerii.

Nimic nu ma bucura mai tare decat momentele in care vin cu un subiect serios, imi exprim o parere despre el si apoi sunt contrazis argumentat. Intr-un pas atat de mic este intreaga teorie evolutionista. Este cel mai sanatos mod de invatare si de crestere, de dezvoltare. Schimbul de idei, de pareri, de informatii este cel mai sanatos lucru care i se poate intampla creierului.

Panta alunecoasa a contrazicerii.
A contrazice e usor. E usor pentru ca nu trebuie sa nascocesti un punct de vedere. Trebuie doar sa-l denigrezi pe al altuia. Si daca e usor, e preferatul nostru. Social vorbind e firesc ca doar ne plac subiectele usoare, femeile usoare, vietile usoare, veniturile usor obtinute. Nu credeti ca-i asa? Deschideti televizorul. Ma intreba cineva de ce e plin de accidente la stiri. Pentru ca alea nu presupun sa sapi dupa subiect, dupa detalii, dupa realitatea de sub imaginea cosmetizata. Presupun doar sa ai un contact la politia judeteana care sa te sune si pe tine sa-ti zica ca s-a intamplat. Sau, de ce nu, e mai simplu sa-l intrebi pe Tiriac ce face cu banii decat cum face banii. Si noua ne place ce e mai simplu, de aia contrazicem mai repede decat sa validam. De aia o facem si fara argumente.

Avantajele contrazicerii.
Atunci cand o minte emite o ipoteza e ideal sa existe o alta care sa puna ipoteza sub semnul intrebarii. Si daca stai sa te gandesti, asta este in ADN-ul nostru inca de cand ne nastem. Totul se invata de catre nou nascut prin curiozitate si eforturi de a intelege. V-a intrebat vreodata un copil mic de ce e cerul albastru? V-a intrebat de ce ploua? De ce e noapte? Credeti ca are vreo placere sa chestioneze ce-i spuneti voi? E mai degraba un sanatos obicei de a procesa informatii pentru a le intelege.

Sa aveti cea mai frumoasa zi si poimaine sa contrazica asta!

quote-contradiction-is-not-a-sign-of-falsity-nor-the-lack-of-contradiction-a-sign-of-truth-blaise-pascal-142130

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *