Imi sare…

… rar mustarul. Doar atunci cand e grav si cand e persistent. Spuneam aici ca devin intolerant si ca nu e bine. Dar acum imi pare justificat. Mi-a sarit tandara aseara, pe niste comentatori si inca nu mi-a cazut la loc (tandara). Cand lucram in radio mi-am luat amenda intr-o zi proasta pentru 2 balbe in 2 grupaje de stiri. Mi s-a spus ca la fiecare balba 1000 de romani pretentiosi schimba programul. Cand faceam matinal, dupa prima zi a noului format, am primit calificativul “idiotilor” pe mail de la sef. Din toate am invatat si n-am mai repetat, pentru ca imi doream sa fiu mai bun si imi respectam meseria.
Aseara a fost un meci, probabil ati auzit. Barcelona – Arsenal. Comentariul a inceput cu declaratia de echidistanta a lui Dragoş Bocănaciu şi Narcis Şelaru, asta dupa ce in tur, adica acum 7 zile spuneau ca pentru frumusetea spectacolului isi doresc sa castige Barcelona. Pe semne ascund ceva. Pe langa datul cu parerea despre valoarea jucatorilor, care trebuie sa recunoastem este sport national, acestia au mai facut si comentarii jenante in situatii clare. Vezi “sutul lui Clichy peste poarta lui Almunia” (ambii jucatorii lui Arsenal) sau interpretari personale si aberante pe reluari edificatoare. Desi chiar spuneau la un moment dat ca la acest nivel arbitrajul nu trebuie comentat, au analizat si despicat in 4 vreo 3 decizii ale centralului. Cred ca in limbaj popular asta s-ar califica la “dat singur cu tesla-n co@ie”. In mod normal mi-as fi notat dudele lor, dar eram ocupat uitandu-ma la fotbal cum rar apuci sa vezi. In incheiere, profesionistii, au concluzionat ca jucatorii se felicita la finalul meciului asa cum spune deviza competitiei: “Respect”. Aici ar fi 2 chestiuni. Prima, campania “Respect” nu este deviza Champions League, ci este o campanie UEFA, lucru destul de clar si din clipul tv. A doua chestie, mai complicata pentru comentatorii sportivi, ar fi de nuanta. Daca in engleza este “Respect the opponent, diversity, the game” am putea de duce ca “respect” este folosit ca verb, iar in romana verbul, la imperativ este “Respecta”. Formularea corecta ar putea fi “Respecta publicul si taci!”. Nu de alta, dar el te plateste, fiind vorba de o televiziune publica.

Sa ai o zi in care idiotii sa te ocoleasca!

PS: Ar fi o masura prea dura o petitie online pentru solicitarea de comentatori straini?
PS2: Daca esti de acord cu acest post, da un rate de 5 stele mai jos ca sa stiu ca nu sunt singur!
PS3: Nu stiu daca ati vazut sau ati reusit sa ratati campania de imagine de primavara a TVR. Este despre bun simt, schimbare, normalitate… Imi place la nebunie. Ma atinge chiar si cu “primul este sportul”. Pacat ca acest exemplu social nu incepe din interior.

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Imi sare…

  1. whoami says:

    Deci nu sunt singurul care a vazut meciul cu sonorul oprit :) Iti recomand la meciuri importante sa iesi din casa. Sa le vezi intr-un bar. De obicei tin sunetul oprit sau e prea galagie sa-l bagi in seama. Erau mai ok cei doi de la ProTV.

  2. nanook says:

    andrei, nu stiu daca te uiti la comentarii aparute dupa ziua postarii, dar am fost plecat doua zile. trebuie sa iti transmit ca am fost ‘miscat’ de sentimentele pe care le incerci ca ascultator al mesajelor. nu pot sa spun decat ca multe programe merita sa fie urmarite din pozitia surdo-mutului (si aici ai pe toate antenele), iar altele (foarte multe) din pozitia tripului handicapat (surdo-mut orb) – adica sa inchizi si sa sarbatoresti ecologic. omule, sunt atat de multe carti faine, care deabia asteapta sa fie citite! o zi excelenta, n.

    • Ma uit si la comentarii trecute. Nu pot sa ma abtin :). Ai perfecta dreptate, din acest motiv sunt si asa pist-off-at. Nu-s multe chestii la care ma uit la TV, iar cand si alea sunt stricate de niste amatori uite asaaaa imi vine sa le fac (pacat ca nu s-a vazut gestul) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *