#sweetlullaby: Acum vreo 8 ani…

… incepeam o discutie, in drum spre locul unde aveam sa servim masa de pranz, cu un coleg, pe numele lui Matei Dimoftache, coleg care spre surprinderea mea imi vorbea de o muzica despre care nu speram sa aud: jazz. Tot el imi vorbea atunci despre un muzician total necunoscut mie, ca raspuns la referirea pe care o faceam la Miles Davis.

O sa-i raman recunoscator mult timp pentru ca mi-a mentionat atunci dar si in discutiile ulterioare niste nume despre care poate as fi auzit mult mai tarziu.

Fac referire aici la Keith Jarrett. Pentru mine acest nume a ramas emblema jazz-ului care-mi place. Pentru mine Koln Concert din 1975 ramane aproape de sufletul meu pentru ca de multe ori, in multe nopti plecam sa ma plimb, la volan, cu inregistrarea acestui concert in CD player si de fiecare reuseam sa ma linistesc, sa ma adun si sa ma incarc. Daca-l ascultati pentru prima oara o sa vi se para trist. Si mie la fel mi-a parut, dar cum si eu eram trist atunci venea ca o manusa. In acelasi timp insa mi-a parut pur, clar, simplu si complex. Mi-a parut traire si pasiune, iar asta nu-i deloc putin. Am pus mai jos inregistrarile audio. L-am gasit doar impartit in doua.


This entry was posted in #sweetlullaby and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to #sweetlullaby: Acum vreo 8 ani…

  1. Matei Dimoftache says:

    Salut Andrei,

    Am gasit intamplator blogul tau. Chiar nu-mi aduceam aminte ca am propovaduit Garkarek si Jarrett, dar imi aduc aminte din vremea aia ca imi setasem Vibe FM la masina ca sa-ti ascult emisiunea.
    Intradevar Koln-ul e genial. E, la fel ca si concertul de la Scala din Milano, ca si cel din 2002 de la Tokio, ca si Vienna, Paris si Bergenz – improvizatie cap-coada.
    Dupa ce il inveti, deja te prinzi cand se joaca, cand prinde o tema din zbor si cand improvizeaza pe ea. Ce imi aduc aminte din cele citite e ca se simtea foarte rau inainte de concert, ca era gata sa-l anuleze, ca nu-i sosise pianul de concert si ca a cantat pe un pian vechi, fara 2 clape si fara o pedala.
    Restul e ceea ce se aude si va ramane in istoria muzicii mult timp de acum inainte, ce va transcende si maladia lui Jarrett.

    Scrie-mi pe mail, mi-ar placea sa mai sporovaim.
    De cand nu ne-am mai vazut, l-am vazut pe Garbarek la Garana in 2007 si la Bucuresti in 2009. Trebuia sa vina si in 2013 dar a fost anulat concertul.

    Toate bune.

  2. Matei Dimoftache says:

    si inca un comment haios, din cate stiu, Jarrett a concertat o singura data in Romania, la Bucuresti, in 1965 – pe atunci cvasi-necunoscut, la Sala din Preoteasa si totodata in aceeasi seara in care Louis Armstrong concerta la Sala Palatului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *