Gunoaie de Romania.

Anul trecut in Septembrie aproximativ 200 de mii de romani ieseau din casa ca sa faca curat in tara. Se numea Let’s Do It Romania! si o mai facusera si altii (Estonia in 2008 cu 50 de mii de voluntari a fost prima, apoi au urmat Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia – recordul de participare 275 de mii – au o populatie de 2 milioane de oameni!!!). In 2011 deja au comis-o si moldovenii cu 113 mii de participanti. Puteti considera acest post, al 18-lea episod din serialul Despre Romania.

In jurul acestei miscari insa se nasc cateva nuante pe care as vrea sa le parcurg un pic pentru ca imi pare mie ca nu prea se leaga cu ideea initiala. Ca punct de plecare va spun de pe acum ca ii urasc sincer pe cei care au cos la dispozitie si totusi arunca pe jos, indiferent de scuza pe care si-o insusesc.

In tara de origine, Estonia, s-a intamplat in 2008, si-au facut treaba si dupa aia au incercat sa pastreze. Altfel nu vad de ce nu au mai iesit in fiecare an dupa. La noi, sub pretextul ca inca de anul trecut au ramas gunoaie nestranse, o facem din nou. Din punctul meu de vedere exista un pericol mare la aceasta repetare anuala si anume mentalitatea nesimtitului care stie doar sa arunce gunoi peste tot: il obisnuiesti cu gandul ca strange cineva dupa el tot timpul, iar asta imi da senzatia ca in loc sa se combata cauza, o incurajeaza, umbland doar la efect. Ori, in perspectiva mea ingusta, mie imi pare asta o mare greseala. Redus la absurd, si in casa ta iti vei insira lucrurile aiurea daca stii ca cineva le va strange dupa tine, nu? Asta lasand la o parte faptul ca in casa ta de multe ori te autopedepsesti spunand ca e ok sa fie dezordine pentru ca tu oricum faci curat o data pe saptamana. Daca nu ma insel, e mai usor sa pastrezi curatenia decat sa faci curatenie.

Care-i solutia?
Pai, daca tot ne-am inhamat ca pe 24 Septembrie 2011 sa o facem din nou, zic ca pana atunci sa punem un pic de presiune pe autoritati sa faca in asa fel incat sa se intample si pastrarea curateniei. Iar modul in care s-ar putea intampla asta este prin modificarea unor prevederi de lege prin care Ministerul Mediului (care-i foarte deschis la astfel de proiecte) sa poata sa amendeze pentru aparitia astfel de zone cu gunoaie, direct Primaria de care apartine acel teren. Sigur ca va parea un pic ciudat, dar intrucat Primaria este cea care trebuie sa aplice legea, sa-i caute pe cei ce arunca in locuri nepermise si sa-i traga la raspundere, zic eu ca e normal ca tot Primaria sa fie prima ce raspunde daca acest lucru nu se intampla. Iar pentru ca si Ministerul Mediului are nevoie de ajutor, propun ca macar o parte din cei ce vom iesi in Septembrie sa facem curat, sa ne transformam intr-un soi de voluntari ai Ministerului si ori de cate ori vedem dupa momentul Septembrie “gropi de gunoi” ad-hoc sa le fotografiem si sa notam coordonatele, iar apoi sa le transmitem catre minister printr-un formular deja agreat. Gresesc? Se poate altfel?

Sa aveti o duminica fara munca in zadar.

Romania intr-un gand de dimineata.

Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea
Ep. 6 – Respectul
Ep. 7 – Copiatul – Guest Post
Ep. 8 – Atitudinea – Guest Post
Ep. 9 – Cazul social
Ep. 10 – Dependenta
Ep. 11 – Talentul
Ep. 12 – Scuzele
Ep. 13 – Eficienta
Ep. 14 – Trasul de timp
Ep. 15 – Moderatia
Ep. 16 – Actiunea
Ep. 17 – Specializarea

This entry was posted in Dimineata, la cafea, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Gunoaie de Romania.

 1. muntele says:

  să le luăm pe rând.

  1. dacă ăia n-au mai făcut, asta nu înseamnă că acolo nu mai e nevoie. e posibil ca pur și simplu organizatorii să nu mai fi avut energia necesară pentru încă o ediție. jurnalistic vorbind, asta e o informație care trebuie aflată înainte de a trage orice altă concluzie.

  2. chiar dacă ei au considerat că nu mai e cazul, deși eu am dubii serioase, efectele aceleeași acțiuni care se organizează în mai multe țări pot fi extrem de diferite. revoluțiile sunt, în linii mari, aceleași peste tot. efectele lor pe termen lung nu sunt niciodată identice. comparația nu are susținere, e amestec de mere cu pere. exist[ popoare active, popoare pasive, mai există și românia. :)

  3.1. acțiunea asta nu are doar scopul de a strânge doar gunoaie. și ăsta e lucrul cel mai trist din toată treaba asta, pentru că cei mai mulți nu pot vedea dincolo de efectele directe și imediate. totul se oprește pentru ei doar la cât și ce pot percepe din ceea ce văd. e ca în viață. dar te asigur că aici sunt efecte incredibil de subtile și de puternice. efect care se răsfrâng asupra unei țări și care se produc ca urmare a unor astfel de evenimente de amploare. ele nu se văd imeadiat, sunt aproape imposibil de cuantificat pe termen scurt și mediu, poate chiar și lung, tocmai de aceea nici nu prea sunt acceptate, dar ele există, fie că îmi dai sau nu dreptate. am să-ți explic în mare. în primul rând, mobilizezi zeci de mii de oameni într-o acțiune civică. lucru pe care nimeni, dar absolut nimeni n-a mai făcut-o până acum la noi. de ce e bine că se întâmplă asta? motivele sunt multe și țin de igiena mentală a unei țări. ideantitatea națională se creează și prin acțiuni care au drept scop binele comun. sute de mii de oameni care se pot mândri că au făcut ceva pentru binele lor și al celorlalți poate avea efecte psihologice incredibile. unul dintre ele ar fi și acel banal și mereu surprinzător ”băi, uite că se poate și la noi”. astfel apare în mod inconștient sentimentul de mândrie și de apartenență. sentimentul de satisfacție că ai pus și tu mâna, că faci parte în mod direct evoluție. și sunt multe astfel de efecte. pe care, din păcate, mai nimeni în țara asta nu vrea sau nu poate să le exploateze. dar care sunt vitale.

  3.2. efectele nu îi vizează doar pe cei care se implică, ci și pe neutri. mai ales pe neutri. când faci o asemenea acțiune te adresezi unei mase. oamenii care stau pe margine și privesc. tu faci greșeala să-i bagi pe toți în aceeași oală. a celor care vor fi foarte fericiți că cineva le face curat după ei. greșit. acești oameni există, dar ei nu sunt toți. o mare parte dintre cei care stau pe margine unt oamenii care au un fond bun, dar necizelat. că n-a avut cine s-o facă. (și aici vorbesc inclusiv și din experiența directă cu sute de oameni în acțiunile de ecologizare din anii trecuți, știi la ce mă refer) ăștia-s oameni care aruncă gunoaie din neștiință. sunt cei care nici nu-și dau seama că fac rău. ei bine, ăștia sunt mulți și ei trebuie civilizați. iar pe ei nu-i civilizezi doar cu 24 septembrie 2010. e de preferat să faci asta cât mai des și în cât mai diverse forme. o reclamă poate avea un efect pozitiv asupra ta dacă o vezi o dată și-ți place, dar poate avea un efect pozitiv mult, dar mult mai mare și mai puternic dacă o vezi de mai multe ori și-ți place. ai înțeles unde bat. ăsta este un alt efect subtil și pe termen lung pe care nu mulți îl înțeleg. psihologia maselor e un domeniu foarte puțin abordat în românia. și nu de cine trebuie, din păcate. :)

  4. când spui că ”ne-am inhamat”, ”sa punem”, ”notam”, ”sa le transmitem”, înseamnă că te referi la ”noi”. știi că cei de la letsdoit sunt avizi după oameni cu idei și spirit de inițiativă, nu? succes! :)

  • ab says:

   tot pe rand:
   1. In Estonia au facut un pas in fata. Ei au raportat ca la acel Let’s Do It din 2008 au reusit sa curete “intreg teritoriul”. In anul urmator au facut un eveniment de tip “brain-storming” in care sa gaseasca solutii despre cum sa pastreze si sa imbunatateasca rezultatele. Detalii aici: http://hei.eas.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=262:many-people-believe-in-the-my-estonia-campaign-&catid=57:2009-april

   2. sunt de acord. N-am spus nicio clipa ca in Romania n-ar mai fi nevoie. Doar chestionam un efect pe care nu pare sa-l ia nimeni in seama.

   3.1 Nici asta n-am zis! :D Dar ca aceasta actiune sa aiba si alte efecte (vizibile si cuantificabile – ai nevoie de asa ceva ca sa convingi scepticii) trebuie sa aiba o urmare, iar urmarea cred eu ca nu este repetarea actiunii si atat.
   3.2. Pai oala despre care spui tu ca o impart gresit, in cazul unei aruncari de gunoi pe strada se imparte in 2: cei care arunca si cei care nu arunca. Eu nu identific niciun “neutru” intr-o situatie de “Da si nu”. Psihologia maselor este un domeniu destul de abordat in romania. Publicitatea pe asta se bazeaza :D Culmea, si politica pe asta se bazeaza.

   4. Sincer nu am stiut. Eu am auzit pareri diverse despre colaborarile cu ei, dar nu asta face subiectul discutiei.

   Reformulez ceva ce probabil nu s-a inteles din prima. Cred cu tarie ca Let’s Do It este o actiune ce trebuie sa ramana unica pentru a reprezenta un punct Zero din care sa o luam de la capat in protejarea, ingrijirea, mentinerea tarii in care traiesti, fie ea Romania, Slovenia, Estonia sau Portugalia.

 2. muntele says:

  corectezi tu dacă e cazul pe undeva. am dormit doar două ore.

 3. muntele says:

  ăia au curățat toată țara, noi încă n-am făcut-o. analogia între ei și noi, cum ziceam, e forțată. ăia au terminat (deși eu tot nu cred) și s-au pus pe găsit soluții, noi n-am terminat, dar tu ceri deja găsirea de soluții. am senzația că-ți scapă un lucru esențial. ca să ajungi la pasul doi, găsirea și implementarea de soluții, e nevoie să faci pasul 1. tot. ei l-au făcut, au trecut la pasul 2. noi încă muncim pentru pasul 1, care, da, e mai mare decât al lor. durează. când ai noștri or să anunțe că românia e curată, dar or s-o țină langa cu stârngerile de gunoaie, atunci vom avea o problemă. până atunci, punem umărul și rezolvăm primul pas.

  când spun neutru mă refer la cel care stă pe margine și nu are nici o părere despre acțiune. nici pozitivă, nici negativă. mă refeream strict la raportarea lui față de acțiune.

  dacă publicitatea și politica se folosesc de psihologia maselor asta nu înseamnă că în românia psihologia maselor e destul de abordată. nu e. și, cum ziceam, e abordată în primul rând de cine nu trebuie. adică de politic. și lasă, că nici cu publicitatea nu mi-e rușine.

  că în organizația lor există unii mai buni, alții mai puțini buni, n-am nici un dubiu. asta e by default în românia. însă scopul trebuie să fie mai important decât indivizii. teoretic. așa că dacă vrei să te implici n mod direct, fă-o, indiferent de ce ai auzit despre ei. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *