Acum vreo…

… doua zile am citit un post despre presa tabloida din Romania, dar si despre presa in general as zice, in care titlul era “Tabloidele din Romania o sug“. In mod evident autorul, lua atitudine dupa ce fusese calcat pe coada. Indiferent cat de naiv ai fi, trimiterea nu are nicio legatura cu acadelele, din simplul motiv ca presa de scandal are gura plina de altceva si ar fi pierdere de timp sa incerce si dulcegarii. Dupa ce-am citit articolul am postat si eu un mesaj de sustinere, stiind foarte bine ca are dreptate. Ce ignora insa in articole este ca tabloidele nu sunt citite doar de plebea care-si ia un covrig de la gura ca sa cumpere un “click”. Amatori de scandaluri si barfe sunt si printre cei carora cultura si educatia le-ar permite sa citeasca doar Adevarul si Dilema veche, dar totusi nu o fac. In facultate, incercand sa explice de ce exista tabloide si de ce sunt asa populare, Sorin Ovidiu Balan, spunea simplu ca rolul presei nu este sa educe, si daca privesti totul ca pe o afacere are dreptate. Din nefericire, goana dupa audienta a creat o uniformizare a nivelului de scriere/vorbire in media, iar asta, prin repetare si supra expunere obisnuieste, deci “educa” catre o obisnuita de consum. Ai incercat sa nu renunti la presa o saptamana total si in loc de asta sa citesti o carte? Ai reusit? Te-ai simtit mai bine sau ardeai sa afli ce mai zice Buzdugan la Zu sau Diaconescu la OTv? Lumea s-a suparat cand Basescu a zis ca 99% asculta manele. Istoria ne-a invatat ca Basescu are un simt aparte pentru populism, lucru ce ma face sa cred ca s-ar putea sa aiba dreptate, chiar daca a gresit procentul.

Mi-ar placea sa ai o zi in care sa vezi si sa asculti doar natura!

PS: Feel free to comment on this topic. Mor de curiozitate sa stiu ce gandesti!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Acum vreo…

  1. ana says:

    Ai dreptate – din pacate, intr-o Romanie care nu mai are valori, in care oamenii sunt din ce in ce mai nefericiti si mai deprimati asta este ultimul lucru care ne lipsea… o presa care sa ne dea si mai tare in cap :(

    • Ana, nu uita ca presa este un business, iar un business are nevoie de clienti ca sa traiasca. Deci, puterea e la noi, cumva… macar teoretic. Deci, tot teoretic dracu’ nu este asa de negru :)

  2. nanook says:

    bre oameni buni, hai sa nu ne crizam pentru ca domnul in cauza duce niste vieti paralele, dar care in timpul terestru sunt secventiale, asa ca nu avea nici o problema in afara celei de a spune, pe rand, prietenelor sale prezente si viitoare, cu cine s-a iubit in trecut. doar daca nu este un impatimit al teoriei conspiratiei. ca madama de la click ‘i-a tras-o’ (ca sa folosim limbajul dumnealui) era normal din punctul ei de vedere. iar omul nu stie sa functioneze. by the way, daca are nevoie de consiliere, ii stau la dispozitie. pe bune.
    pe de alta parte, valori exista caci fara ele nu traim. valorile iti spun ca ceea ce faci este bine sau nu. si hotii au valorile lor si asa mai departe. daca ceilalti nu impartasesc valorile noastre, nu inseamna ca nu au valorile lor. sigur ca cei care se plang/ne plangem ca nu exista valori suntem cei care reprezinta un grup relativ mic in societatea romaneasca (de exemplu, cei care nu apreciaza manelele…), dar acest lucru nu trebuie sa ne faca sa devenim niste plangareti, ci sa luam atitudine atunci cand valorile noastre sunt ‘terfelite’ de vecinii care nu isi asculta manelele lor in apartamentul lor si in urechile lor, ‘rati ai dracu’ cu manelele voastre… :).
    cat despre educatie prin ziare, moshu’ balan nu are dreptate, educatia se face tot timpul si peste tot, iar cine nu crede, sa puna mana pe dictionar si sa vada ce inseamna educatia. cat despre click, cei care nu mai merg cu metroul de ani buni, sa ia metroul dimineata pe la ora 7:30 si sa vada cati oameni citesc click intre doua statii. o zi excelenta, n.

    • Consecventa cu care te implici aici ma onoreaza, domnule N. Moshu Balan avea dreptate partial si argumentez simplu: pe banii mei de patron de presa nu imi fac un obiectiv din a educa. Eu vreau profit. Daca cele doua contravin, aleg banii oricand. Sigur ca cititorul/privitorul poate sa taxeze acest comportament, iar asta se va vedea cel mai bine la final de luna in incasari. Despre cum se petrece educatia, da, sunt de acord cu tine. Doar ca, daca nu ai o pregatire ok, vezi cei 7 ani de acasa plus niste primi ani de scoala, s-ar putea ca tot ce percepi dupa o anumita etapa a vietii sa-ti adanceasca apucaturile degradante in loc sa le corecteze, prin perspectiva unui sistem de valori social si general acceptat. Am sa fac experimentul asta cu metroul. Am incercat ieri experimentul cu parcul dimineata, dar complet irelevant din punct de vedere sociologic: eram singur acolo cu niste rate salbatice :)

  3. nanook says:

    de un timp, cica a aparut in parc o lebada singura. trebuie sa trec sa o vad… mi s-a spus ca e pe bune.
    cat priveste dl. balan, nu il judec nici un mm ca ar vrea banii, ci sublinez faptul ca vrea el sau nu, ceea ce publica face si ‘educatie’ celor ce-i citesc publicatia.
    chiar si lipsa de educatie este un fel de educatie (e in aceeasi lungime de unda cu ‘niciodata sa nu spui niciodata’). chestia cu performanta este cum stabilesti stacheta. toate cele foarte bune, n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *