Intrebarile zapezii.

Cat timp am fost preocupati cu tot felul de prostioare prima luna din an a trecut aproape si a venit si la noi iarna. Cu 2 luni intarziere, 2 luni in care am avut timp sa ne pregatim temeinic, sa ne obisnuim cu ideea si sa ne vaitam ca nu avem zapada. Ba chiar sa ne punem cauciucurile de vara si sa presupunem ca a trecut deja.

Pentru ca lucrurile petrecute zilele astea cat a nins si viscolit (de vineri pana azi) m-au lasat un pic nedumerit as vrea sa ma ajutati voi, daca va pricepeti mai bine, si sa-mi raspundeti la niste intrebari de sezon.

1. Oare drumarii care plimba utilaje de deszapezire au un training clar despre tehnici de desfundare a strazilor fara a bloca partial anumite bucati? Intreb asta fara vreo acuzatie. Sunt doar curios mai ales ca la noi, mai ales in oras, nu te ajuta nici decorul sa faci treaba prea ca la carte (vezi masini parcate aiurea, etc.)
2. Ce o fi in mintea celor care, blocati la trotuar de un damb de zapada firesc format in urma utilajului, dau zapada inapoi in strada? Intreb pentru ca zapada aia vine fix de pe strada si dand-o inapoi acolo, ghici unde se va intoarce? E ca si cum dupa 2 luni de toamna friguroasa ne asteptam ca la final de ianurie sa vina primavara.
3. Cine ar trebui sa aiba prioritate pe drumurile nationale in conditiile astea? Masinile de transport (persoane, aprovizionare, etc.) sau autoturismele care cara cate un individ de ici colo? Intreb asta pentru ca am auzit ieri un tirist care era oprit de autoritati la intrarea pe Valea Oltului in timp ce masinile mici aveau voie sa circule. Omul transporta vite. Si da, stiu ca daca un tir se rasuceste pe Valea Oltului adio trafic cateva ore bune, poate chiar o zi, deci vreau o alta explicatie mai logica.
4. Ieri la cumparaturi am vazut imbulzeala la raionul de lopeti, maturi, raclete si stergatoare. Unde a disparut proverbul care spunea cum ca vara gospodarul isi face sanie? Poate fi si asta una din explicatiile pentru care in Romania lucrurile merg cum merg: reactionam doar in loc sa planuim si sa anticipam. Ca, deh! Iarna nu e ca vara.
5. Ce rost au nervii cand te duci sa-ti deblochezi masina din fata blocului? Ieri 3 certuri au aparut intre vecini pe tema “de ce pui zapada acolo” (n.r. in gradina), o tema de interes national de altfel.
6. Ce o fi in mintea alora care pe vremea asta inca isi mai incearca norocul cu cauciucuri de vara? La asta chiar nu am niciun comentariu de facut.
7. De ce ne place sa ne vaicarim atat? Eu nu-mi aduc aminte de o Scrisoare in care sa se descrie poporul asta ca un “batran atat de chic, dupa auto si costum” si nici cu o atitudine de 2 lei “Ce e scris si pentru noi, oropsiti le-am duce toate, ca este o mare nedreptate”.

Multumesc pentru citire. Acum, hai, inapoi la deszapezire!

This entry was posted in Dimineata, la cafea and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *